Uoči izbora u Hrvatskoj: Ne smije se uskratiti biračko pravo oboljelima od Covida19

Ustavni sud Crne Gore se još ne oglašava o inicijativi za ocjenu ustavnosti raspisivanja izbora

2464 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Biračima kojima je dijagnostifikovana zaraza koronavirusom neće se moći osigurati glasanje s obzirom da im je izrečena mjera samoizolacije, a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, objavio je ranije Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske, prenosi HINA.

Ustavni sud Hrvatske u petak je zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavirusom, ali da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) svim državljanima dužno osigurati pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava.

"Na temelju članka 16. Ustava Republike Hrvatske nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju lično građani kojima je dijagnostifikovana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji. Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnostifikovana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasanju van biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugrzoze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", saopštio je Ustavni sud.

Zaključuju da je DIP, stoga, u svojim uputima i/ili preporukama za sprovođenja izbora za zastupnike u Hrvatski sabor dužno osigurati, u skladu sa svojim ovlašćenjima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim hrvatskim državljanima kojima to pravo pripada, "uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji".

"Navedeno je Državno izborno povjerenstvo dužno osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasanju izvan biračkih mjesta u saradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu", stoji u saopštenju Ustavnog suda koje potpisuje predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorilo je da se uputom DIP-a kojom su iz glasanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

Podsjetimo, DIP već danima prima brojne kritike jer su donijeli odluku kako oni koji imaju koronavirus ne smiju glasati.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je djelomično izmijenilo preporuke biračima za dolazak na biračko mjesto, koje se tiču glasanja s povišenom temperaturom, a u cilju sprječavanja zaraze koronavirusom.

Dip biračima preporučuje da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37, 2 C i/ili ako birači maju respiratorne ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), da se jave telefonom nadležnom lijekaru.

Po izmijenjenoj preporuci, biračima kojima je dijagnostifikovana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19) neće se moći osigurati glasanje s obzirom da im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i kontakta sa članovima biračkog odbora.

Prethodna je preporuka bila da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu, pa ako je viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za koronavirus, trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku te, što je kasnije promijenjeno, da ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općštnsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).

Ustavni sud Crne Gore se još ne oglašava o inicijativi za ocjenu ustavnosti raspisivanja izbora.

Bonus video: