Bogdanović: Bitka na Grahovcu jedan od najslavnijih dragulja

Pored pobjede na samom bojnom polju, ova bitka je, kaže ministar kulture, kao nijedna prije nje u crnogorskoj istoriji imala svoj epilog na polju međunarodne politike i statusa Crne Gore
549 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović Grahovac, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Bogdanović Grahovac, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.05.2018. 13:10h

Bitka na Grahovcu je jedna od naslavnijih dragulja u viševjekovnom nizu crnogorskih bitaka, rekao je danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Ta srčanost, izrasla iz svijesti i odlučnosti da se brane dom i sloboda, ostaće kao jedna od najtipičnijih crta crnogorskog karaktera, isticana kod svih autora koji su se bavili fenomenom nepokornosti jednog malobrojnog naroda", kazao je Bodanović na svečanosti obilježavanja 160 godina od bitke na Grahovcu.

Pored pobjede na samom bojnom polju, ova bitka je, kaže on, kao nijedna prije nje u crnogorskoj istoriji imala svoj epilog na polju međunarodne politike i statusa Crne Gore.

"Ona je bitka koja je pokrenuta promišljenom i dalekosežnom strategijom knjaza Danila, koji više nije razmišljao samo o opstanku svoje države već njome počinje upravljati kao državnički i politički vizionar", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, sa mudro promišljenom idejom o proširenju teritorije prema Hercegovini, odnosno na one oblasti koje su predstavljale strateški interes velikih sila, knjaz Danilo se pokazao kao prvi crnogorski vladar.

"On je slobodarske težnje svog naroda investirao u širi plan dominantnih tokova tadašnje evropske politike, što je za crnogorsku državnost bilo od presudnog značaja", rekao je Bogdanović.

On je poručio da taj model mora funkcionisati i danas, jer počiva na racionalnom pristupu koji malim državama obezbjeđuje stabilnost i prosperitet u globalnim političkim kretanjima.

"Bitka na Grahovcu jeste bila krvavi zalog takve strategije, ali je bila i neminovnost u izmještanju Crne Gore iz ukletog kruga njene krvave istorije, koja je za tadašnji razvijeni svijet uporno ostajala na nivou romantičnog herojskog narativa", rekao je Bogdanović.

Kako je ocijenio, priznavanje granica Crne Gore od velikh sila poslije bitke na Grahovcu, mjesto je u istoriji naše države od kog počinje ono što bismo mogli nazvati državotvorna osviješćenost i što će dobiti svoju punu realizaciju na Berlinskom kongresu.

On je ocijenio da je cijeli tok bitke predstavljaće bitan taktičko-strateški iskorak u crnogorskom ratovanju, što će u kasnijim velikim crnogorskim bitkama, kakve su bile bitke na Vučjem dolu i Fundini, doći do punog izražaja.

"Bitka na Grahovcu predstavlja jedan od najsjajnijih dragulja u tom viševjekovnom nizu, bitka u kojoj se prenosio onaj slobodarski zavjet pređašnjih vojevanja na one koji će uslijediti u Veljem ratu, Mojkovačkoj bitci, sve do antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu", ocijenio je Bogdanović.

Galerija

Bonus video: