navodno mu je preminuli saudijski kralj prebacio milione eura

Bivši španski kralj Huan Karlos napušta zemlju zbog finansijskog skandala

Otkako je Vrhovni sud Španije ove godine otvorio istragu, španski mediji objavljuju svjedočenja iz zasebne istrage u Švajcarskoj

20746 pregleda 34 reakcija 3 komentar(a)
Bivši španski kralj Huan Karlos, Foto: Andrea Comas/AP
Bivši španski kralj Huan Karlos, Foto: Andrea Comas/AP

Bivši španski kralj Huan Karlos Prvi izjavio je da napušta Španiju i da će živjeti u drugoj zemlji zbog finansijskog skandala u čijem je središtu.

Na sajtu španske kraljevske porodice danas je objavljeno pismo Huana Karlosa njegovom sinu, kralju Felipeu Šestom, u kojem ga obavještava o "promišljenoj odluci da ode iz Španije tokom ovog perioda".

Otkako je Vrhovni sud Španije ove godine otvorio istragu, španski mediji objavljuju svjedočenja iz zasebne istrage u Švajcarskoj, o milionima eura koje je Huanu Karlosu navodno dao pokojni kralj Saudijske Arabije Abdulah.

Huan Karlos je potom navodno prebacio veliki dio tog novca nekadašnjem prijatelju, što istražitelji smatraju mogućim pokušajem da sakrije novac od vlasti.

Finansijski skandal, uključujuči istrage u Španiji i Švajcarskoj, španski premijer Pedro Sančes nedavno je ocijenio kao "uznemirujuće".

Bivši 82-godišnji kralj smatra se zaslužnim za pomoć Španiji da obnovi demokratije poslije smrti višedecenijskog fašističkog diktatora Franciska Franka 1975. godine.

Međutim, on je abdicirao u korist sina 2014. godine, poslije skandala koji su obilježili posljednje godine njegove vladavine. Time je izgubio imunitet koji Ustav garantuje šefu države.

Poslije medijskih navoda da je kralj Felipe bio označen kao korisnik ofšor računa na kojem je bilo 65 miliona eura od poklona koji je njegov otac dobio od Saudijske Arabije, on se odrekao bilo kakvog nasljeđa koje bi mogao da dobije od bivšeg kralja.

Preporučujemo za Vas