SMCG: Zaposleni u crnogorskim medijima nemaju razloga za slavlje

„Zbog ovoga treba da budu zabrinuti svi kreatori medijske politike i cjelokupna medijska zajednica. Najviše, naravno, ispaštaju zaposleni u medijima koji ostaju najranjivija kategorija u tom lancu“, kazali su iz Sindikata
78 pregleda 0 komentar(a)
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2018. 14:40h

Svjetski dan slobode medija ni ove godine nije razlog za slavlje za brojne zaposlene u toj djelatnosti u Crnoj Gori, smatraju u Sindikatu medija (SMCG).

U proglasu Sindikata povodom Svjetskog dana slobode medija navodi se da se ekonomski položaj zaposlenih u medijima u Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu pogoršao, a u velikom broju lokalnih javnih emitera zarade kasne po više mjeseci, što je praksa koja traje već godinama.

„Ta zarada u većini medija je ionako mizerna, a zaposleni zbog njenog kašnjenja ne mogu sebi ni svojim porodicama obezbijediti osnovne životne potrebe i na ivici su egzistencije“, kaže se u proglasu.

U SMCG smatraju da su zbog lošeg materijalnog položaja, zaposleni u medijima podložni pritiscima i veoma skloni autocenzuri.

Prema njihovim riječima, sve to dovodi do daljeg pada profesionalnih standarda.

„Takođe, oštra podijeljenost medija i politička obojenost ne jenjavaju, što ne čini nimalo veselom budućnost medijske scene u Crnoj Gori“, navodi se u proglasu.

Iz SMCG podsjećaju da je i Izvještaj Evropske komisije pokazao da nema napretka u slobodi medija u Crnoj Gori, uprkos deklarativnim zalaganjima nadležnih.

„Zbog ovoga treba da budu zabrinuti svi kreatori medijske politike i cjelokupna medijska zajednica. Najviše, naravno, ispaštaju zaposleni u medijima koji ostaju najranjivija kategorija u tom lancu“, kazali su iz Sindikata.

Država se, kako su naveli, i dalje samo formalno zalaže za rješavanje slučajeva napada na novinare, „a stiče se utisak da se čeka da najdrastičniji slučajevi zastare, što se već desilo sa nekima“.

„To može biti snažan signal svima da mogu nekažnjeno napadati novinare. Država je pokazala da nije u stanju da se izbori za bezbjednost novinara i riješi slučajeve napada, kao ni slučaj ubistva Duška Jovanovića“, kaže se u proglasu.

Iz SMCG su poručili da će nastaviti da se zalažu za popravljanje lošeg stanja u crnogorskom novinarstvu i ukazuje na probleme.

„Kroz pregovore o novom Granskom kolektivnom ugovoru očekujemo da ćemo popraviti uslove rada zaposlenih, a nadamo se da ćemo, nizom novih predloga, dati doprinos da se i izmjenama Zakona o medijima i ostalim zakonima iz ove oblasti poboljša situacija i počne sa rješavanjem nagomilanih problema“, kazali su iz Sindikata.

Oni su podsjetili da su početkom godine predložili i izmjene Zakona o elektronskim medijima, „i apelujemo na poslanike da ih uzmu u razmatranje jer se mora odmah djelovati kako bi se konačno prekinula agonija u brojnim lokalnim javnim emiterima i obezbjedilo im se normalno finansiranje“.

„Nema slobode medija bez slobode onih koji rade u njima. Dok se to ozbiljno ne shvati, 3. maj neće biti razlog za slavlje“, poručili su iz SMCG.

Oni su pozvali sve medije i zaposlene u njima da sjutra učestvuju u regionalnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, i da od 11 sati i 55 minuta do 12 sati prekinu sa radom, emitovanjem programa i objavljivanjem informacija.

Preporučujemo za Vas