Viškova zaposlenih se sjetili tek nakon izbora

Iz Vlade tvrde da zabrana zapošljavanja u javnom sektoru nema veze sa politikom, MANS i URA tvrde suprotno
268 pregleda 3 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.07.2018. 19:09h

Demokratska partija socijalista (DPS) nastaviće da koristi zapošljavanje u administraciji za dobijanje glasova na izborima, iako je Vlada najavila zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, smatraju u opoziciji i civilnom sektoru. U Ministarstvu javne uprave tvrde da odluka o optimizaciji zaposlenih u administraciji nema veze sa politikom, iako je donijeta nakon predsjedničkih i lokalnih izbora. Vlada je prošle nedjelje usvojila plan optimizacije javne uprave koji na godinu uvodi moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru.

Iako je zabrana zapošljavanja uvedena tek nakon dva izborna ciklusa, iz ministarstva koje vodi Suzana Pribilović kazali su da odavno ukazuju na prekobrojnost u javnoj upravi. Oni tvrde da je priprema Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. godine započeta nakon osnivanja Ministarstva javne uprave prije dvije godine.

“U skladu sa rokovima koji su ranije definisani i dogovoreni sa Evropskom komisijom, a usklađeni sa Strategijom reforme javne uprave. Konkretno, rokovi za izradu metodologije za optimizaciju broja zaposlenih, te samog Plana optimizacije, definisani su još u julu 2017. godine, kada je osnovan Međusektorski stručni tim za optimizaciju broja zaposlenih”, kazali su “Vijestima” iz ministarstva.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) smatraju da je zapošljavanje u javnoj upravi godinama jedna od ključnih poluga DPS-a u izbornim ciklusima i da najviše zahvaljujući tome opstaju na vlasti.

“DPS nikada neće uvesti stvarnu zabranu zapošljavanja u državnoj upravi”, smatra koordinatorka istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović. “Ova navodna najava zabrane zapošljavanja više liči na blijedi pokušaj da se međunarodnim adresama pošalje poruka kako Vlada želi da stabilizuje javne finansije, koje su značajno narušene upravo prekomjernim zapošljavanjima u državnoj administraciji, i to najviše u izbornim periodima”.

Ističući da se radi o licemjernoj politici, Mrdovićeva je upozorila da Vlada istovremeno šalje parlamentu rebalans budžeta kako bi “pokrila ogromna zaposlenja koja su realizovana u izbornom ciklusu prije nekoliko mjeseci.

“Tako, recimo, za zarade u prosvjeti projektuje novih 13,4 miliona, za MUP 3 miliona, za Fond za zdravstveno osiguranje, takođe, 3 miliona, milion za sudstvo.... To je još jedna potvrda da su DPS-u interesi partije na prvom mjestu, a ne državni interesi, jer je nesporan državni interes održivo upravljanje javnim finansijama”, kazala je Mrdović.

Na problem viška zaposlenih u državnoj administarciji u više navrata su ukazivali iz EU, a nezvanične procjene Vlade i nevladinog sektora navode da u javnom sektoru ima oko pet hiljada prekobrojnih. U tu brojku nijesu uračunati viškovi zaposlenih u opštinama. Vlada je još od 2010. godine najavljivala smanjenje administracije, a prošle godine kazali su da se radi na nacrtu plana optimizacije.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar smatra da je najava zabrane zapošljavanja u javnom sektoru potvrda afere “Snimak”, u kojoj je promovisana formula “jedan zaposleni četiri glasa”.

“Najveća zapošljavanja su bila u Ministarstvu prosvjete koje kontroliše jedna mala partija koja je i te kako poznata po pritiscima i zloupotrebama državnih resursa u partijske svrhe. Nastavila se praksa izbornih zloupotreba i ovo možemo svakako povezati sa tim, da sada kada izbora nema, sa tim se staje, nema razloga za kupovinu glasova i nema razloga za novo zapošljavanje”, rekao je Kontar.

Otkazi zbog pritiska MMF-a

Konatar kaže da jedan od uzroka za zabranu zapošljavanja može biti i pritisak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na Vladu.

“Oni su jasno rekli da troškovi javne uprave moraju biti smanjeni ako želimo da idemo u pravcu fiskalne konsolidacije. Ti troškovi rastu i to je nešto što svakako ugrožava dugoročnu finansijsku stabilnost Crne Gore. Uostalom, to je potvrdila i Centralna banka Crne Gore. I tu možemo tražiti razlog ove najave da neće biti novih zapošljavanja. U svakom slučaju, zapošljavanje u javnoj upravi i klijentelizam koji je zarazio Crnu Goru je postao svakodnevica kada su u pitanju zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe”, kazao je Konatar.

Bonus video: