Kad mentor kritikuje učenika: Fejsbuk je postao toksičan, mora da ispravi grešku

Meknami ide toliko daleko da smatra da bi Zakerberg trebalo da odgovara pred američkim kongresom kako bi opravdao Fejsbukovo "odbijanje preuzimanja odgovornosti" za nanošenje štete korisnicima
1 komentar(a)
Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2018. 18:11h

Rodžer Meknami, rani investitor Fejsbuka iz Silicijumske doline i nekadašnji mentor Marka Zakerberga, prošle nedjelje oštro je osudio poznatu mrežu zbog nanošenja štete korisnicima i širenja lažnih vijesti.

Meknami je prošle nedjelje napisao brojne članke objavljene za The Washington Monthly, The Washington Post i The Guardian. U svakom od njih optužuje Fejsbuk za namjerno ignorisanje "loših uticaja" koji manipulišu platformom, prenosi hrvatski Dnevnik.

Meknami ide toliko daleko da smatra da bi Zakerberg trebalo da odgovara pred američkim kongresom kako bi opravdao Fejsbukovo "odbijanje preuzimanja odgovornosti" za nanošenje štete korisnicima.

On ističe da je na Fejsbuku označio dezinformacije vezane za predsjedničke izbore još u ranoj 2017, i da ni kompanija ni stranica tada nisu shvatile njegovu zabrinutost ozbiljno.

"Platformu je zloupotrijebio veliki broj negativno usmjerenih grupa poput ekstremista, ali je vrh Fejsbuka kategorički odbijao odgovornost za to" piše Meknami. "Korisnici Fejsbuka možda se neće uvijek složiti s tim, ali brend kao takav vrlo lako bi mogao da postane toksičan."

Meknami smatra da su "isti alati koji Fejsbuk čine toliko 'zaraznim' i toliko efikasnim za oglašivače" opasni u rukama zlonamjernika. Štaviše, uvjeren je da će scenariji poput onog sa manipulacijom izborima, kao i širenje dezinformacija, postati mnogo učestalija pojava.

"Upravo zahvaljujući automatizaciji, Fejsbuk ne može da spriječi štetu. Ona će se ponavljati sve dok društvena stranica ne povuče agresivni potez. Problem ne može da se popravi unajmljivanjem ljudi koji će se baviti pregledanjem objava. Kompanija mora da promijeniti prioritete algoritama, kao i čitav poslovni model", kaže Meknami.

Bonus video: