Đukanović: Kineski kapital u jugoistočnoj Evropi radi ono što bi trebala EU

"Pred nama je vrijeme vrlo ozbiljne i oštre konkurencije na globalnoj sceni. Teško će bilo ko iz Evrope biti u stanju da bude na dugi rok konkurentnan velikim globalnm igračima"
89 pregleda 29 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Jean-francois Badias
Milo Đukanović, Foto: Jean-francois Badias
Ažurirano: 28.10.2018. 18:11h

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izrazio je bojazan da bi nakon izbora za Evropski parlament 2019. godine klima za proces proširenja mogla biti nepovoljnija nego što je danas.

On je istakao da je jedini dobar pravac evropske politike puno ujedinjenje Evrope.

"Ovo nije samo balkanski, već i evropski interes iz najmanje dva razloga. Prvi je stabilnost, a drugi se odnosi na činjenicu da Evropa jedino može biti globalno konkurentna ako je ujedinjenja", rekao je Đukanović za austrijski ORF.

"Pred nama je vrijeme vrlo ozbiljne i oštre konkurencije na globalnoj sceni. Teško će bilo ko iz Evrope biti u stanju da bude na dugi rok konkurentnan velikim globalnm igračima", rekao je Đukanović.

On je istakao da kineski kapital u jugoistočnoj Evropi radi ono što bi trebalo EU.

Đukanović ukazuje da je važno izgraditi dobru saobraćajnu, energetsku i informatičku vezu sa Zapadnom Evropom.

"Niko od nas na Zapadnom Balkanu to ne može da uradi sam, to mora biti podržano evropskim fondovima i finansijskim institucijama. Ako Evrope na Zapadnom Balkanu nema, onda će svi drugi željeti da uđu u region i ne treba na njih da se ljutimo", rekao je Đukanović.

Bonus video: