Imate problem sa zamagljenim staklima na autu? Evo kako da se klimom borite protiv vlage

Klima uređaj efikasno eliminiše vlagu i tako isušuje vazduh u kabini, pa naslage kondenzacije na staklima nestaju dosta brže
624 pregleda 5 komentar(a)
magla, auto, klima, Foto: Shutterstock
magla, auto, klima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2018. 16:27h

Tokom zimskog perioda, vozači često imaju problema sa zamagljenim staklima. Ova pojava ne samo što otežava vožnju, već značajno povećavaju rizik od nastanka saobraćajne nezgode, tvrde stručnjaci. Zato, prije nego krenete ujutru, treba da obezbijedite dobru vidljivost i potpuno očistite sva stakla ne samo od leda i snijega, već da ih isušite i sa unutrašnje strane.

Do zamagljenja stakala dolazi zbog vlage u vazduhu unutar vozila, koja se skuplj ai kondenzuje na hladnim staklenim površinama. Najbolji način da odmaglite stakla je da grijanje pojačate na maksimalni nivo i da sav vazduh iz ventilacionog sistema usmjerite na stakla. Zatvorite sve ventilacione otvore koji nijesu usmjereni na stakla. Na ovaj način će se zamagljena i vlažna stakla najprije osušiti. Imajte u vidu da nakon hladne noći, treba par minuta da grijanje počne da radi.

Još bolji način da odmaglite stakla je upotreba klima uređaja, jer klima eliminiše vlagu iz vazduha, a ventilacioni sistem samo cirkuliše vlažni vazduh. Klima uređaj ne služi samo za rashlađivanje tokom toplih ljetnjih dana, već je odličan i za uklanjanje vlage iz vazduha. Ova njegova osobina doprinosi da se stakla odmagle dosta brže i da se spriječi zamagljivanje tokom vožnje. U kombinaciji sa grijanjem i ventilacijom, klima uređaj efikasno isušuje vazduh u kabini, a naslage kondenzacije na staklima nestaju dosta brže. Pored toga, korišćenje klima uređaja tokom hladnijih dana sprečava stvaranje vlage u vazduhu u unutrašnjosti automobila koja bi se kasnije akumulirala na staklima. Sistem ne treba da podesite na recirkulaciju unutrašnjeg vazduha, jer ćete tako spriječiti izlazak vlažnog vazduha, on će nastaviti da cirkuliše u kabini.

U slučaju potrebe, uključite grijače zadnjih stakala, a ako je vaš automobil opremljen njima, i grijenje retrovizora i vjetrobranskog stakla. Kada se stakla odmagle, najbolje je da isključite električne grijače, jer se na taj način troši energija akumulatora, a samim tim i gorivo.

U slučaju da se stakla ne isušuju dovoljno brzo, moraćete da se poslužite starom dobrom metodom - krpom. Obratite pažnju kakvom tkaninom čistite staklo, jer na njemu mogu da ostanu pruge i umjesto da popravite vidljivost, možete čak da je oslabite. Koristite specijalne krpe za stakla, takozvanu jelensku kožu ili tkaninu sa mikrovlaknima. Kao dobra preventiva od skupljanja vlage pokazala su se sredstva za čišćenje stakala, jer se vlaga brže skuplja na prljavim staklima nego na čistim.

Konačno, sve ovo će biti uzaludno ako nemate ispravne metlice brisača i odgovarajuću tečnost za njih.

Otresite snijeg i blato sa obuće prije ulaska u automobil

Smanjenju vlage u unutrašnjosti vozila značajno doprinosi i filter kabinskog vazduha. Ako je ovaj filter prljav i začepljen, efekat ventilacije vazduha i djelovanje klima uređaja su znatno oslabljeni. U tom slučaju ćete se teško otarasiti vlage iz automobila. Ove filtere treba mijenjati jednom godišnje ili češće po potrebi.

Količinu vlage unutar vozila tokom zime ćete redukovati tako što ćete smanjiti njen unos iz okruženja što je više moguće. Na primjer, otresite snijeg i blato sa obuće prilikom ulaska u auto. Smanjenju vlage će pomoći i gumene patosnice, jer voda koja se tu skuplja brže isparava. Koristan trik je i postavljanje novina ispod patosnica. Novinski papir brzo upija vlagu i tako smanjuje njeno prisustvo u vazduhu.

Bonus video: