Carević: Naša misija je časna, ne izazivamo podjele niti sukobe

Program koji sprovodi Odbor nema za cilj sukobe kao što neki drugi to žele ovih dana već upućuje i predstavlja Budvi i Crnoj Gori djela naših heroja, smatra Carević
354 pregleda 199 komentar(a)
MArko Carević, Foto: Zoran Đurić
MArko Carević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2018. 13:21h

Predsjednik Odbora za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u I svjetskom ratu i budući gradonačelnik Budve Marko Bato Carević poručio je da bilbordi koji su postavljeni po Budvi u susret obilježavanju vijeka od oslobođenja Budve nemaju za cilj nikakve podjele i izazivanje sukoba.

Bilboridi su postavljeni u gradu i na njima je slika srpske vojske, koja je oslobodila Budvu na Mitrovdan 1918. Bilbordi su izazvali buru kod mnogih političkih partija koji osporavju ove istorijske podatke, a Liberalna partija je pozvala nadležne institczije da uklone bilborde.

„Odbor za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u I svjetskom ratu formiran od strane predsjednika Skupštine opštine Budva, ima za cilj da upozna javnost sa manje poznatim pričama o običnim junacima, vanvremenskim herojima, našim precima, koji nisu žalili svoje živote, već su se, čim su se Crna Gora i Srbija našle u ratnom sukobu sa daleko moćnijim imperijama, odazvali pozivu kralja Nikole da se priključe crnogorskoj vojsci u odbrani otadžbine", naglasio je Carević u saopštenju upućenom medijima.

On je podsjetio da su se Bokelji masovno odazvali.

„Nijesu to učinili samo oni koje je rat zatekao na svojim ognjištima, već i oni koji su otišli u prekomorske zemlje. Odbor neće dozvoliti da se njihove žrtve zaborave, jer njihovi su junački podvizi dostojni najvećih priznanja. Malo je naroda i država koji u svojoj prošlosti imaju tako svijetle primjere žrtve za slobodu i Budva ima obavezu da proslavi sjećanje na njih. Njihovi podvizi, treba da budu i danas i zauvijek putokaz budućim pokoljenjima našeg naroda“, kazao je Carević.

Prema njegovim riječima, program koji sprovodi Odbor nema za cilj sukobe kao što neki drugi to žele ovih dana već upućuje i predstavlja Budvi i Crnoj Gori djela naših heroja.

„Više od 500 Budvana i više od 1000 Bokelja učestvovali su u crnogorskim i srbijanskim trupama u borbama od 1914-1918. godine. Samo mali broj njih je doživio da se kao pobjednik vrati u oslobođenu domovinu početkom novembra 1918. godine. Grad Budva i naš Odbor smatraju da ne smijemo zaboraviti da su mnogi stavili svoje živote na Lovćenu, u Bosni, na Mojkovcu, Albaniji, Makedoniji, Srbiji, Krfu, Bizerti, Francuskoj, Italiji, Solunu...“, naglaiso je Carević.

Carević dodaje da zbog toga pozivaju građane da im se pridruže i na dostojan način obilježe događaj koji će proslavljati sve zemlje i narodi koji su učestvovali u borbi protiv agresorskih snaga.

„Budući da im i mi pripadamo, ne smijemo dozvoliti da nas današnji stavovi udalje od osnovne ljudske dužnosti sjećanja na pretke - velike heroje. Ne smijemo dozvoliti da kao pobjednici Velikog rata, stavimo tu neospornu činjenicu u zapećak, opterećeni dnevnopolitičkim trvenjima kao što to neki čine zadnjih dana, opterećeni politikom i slijepi za istinu! Bilbordi koji poslednjih dana izazivaju interesovanje javnosti nisu postavljeni da bi izazivali podjele. Njihova namjera je sasvim suprotna - da podsjete i ujedine oko događaja i ideja koje su nam zajedničke. Na njima se nalaze, rame uz rame, najveći crnogorski i srpski heroji čime je iskazano čuveno jedinstvo u borbi protiv nadmoćnih neprijatelja...Odbor ima jasan cilj - da spaja, da proslavlja i da podsjeti i zato molimo sve da samo tako shvate naš cilj i namjeru!“, istakao je Carević.

Dodaje da program proslave želi da potomci heroja Velikog rata, rame uz rame sa proslavama koje sprovode Velika Britanija, Srbija, Francuska i drugi dobiju priliku da saznamo o poduhvatima i čeličnoj vjeri svojih pradjedova, te da se upoznamo sa plemenitošću njihove žrtve koju su svjedočili kroz strašnu golgotu kroz koju su prošli.

„Priče običnih ljudi, koji su napustili svoje domove, imaju drugačiji prizvuk i zato nema veće obaveze od one koju je Opština dala Odboru! Smatramo da ih je potrebno ispričati, da bismo ih otrgli od zaborava i pokazali mladim generacijima kakvu su žrtvu podnijeli naši pradjedovi. Naša misija je isključivo časna - da pokušamo da prikupimo što je više moguće životnih priča, fotografija, pisama ili predmeta, koje ćemo otrgnuti od zaborava kao i da nizom svečanosti proslavimo najveći jubilej -100 godina od velikih pobjeda naših predaka protiv njemačke i austro-ugarske armade.Ovom prilikom Odbor poziva sve zainteresovane da se priključe programu proslave i da zajedno obogatimo materijal iz Velikog rata koji ćemo prezentovati javnosti tokom ovogodišnje proslave i predstaviti na internet sajtu koji će biti trajno svjedočanstvo, svima dostupno“, zaključio je Carević.

Bonus video: