"Pandemijom da se bave epidemiolozi a ne političari"

Hrvatski ljekari se obratili javnosti, dijagnoza: "Car je go"; Terapija: Recite istinu

"Sve aktivnosti u kojima dolazi do zaražavanja zbog bliskog kontakta, a nisu nužne, odložite ili prebacite na on-line platforme. Odmah. Ne nakon "razmišljanja o mjerama". Odredite prioritete. To rade odgovorna vođstva"

9527 pregleda 50 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Hrvatsko udruženje bolničkih ljekara (HUBOL) oglasilo se u ponedjeljak uveče saoptenjem u kom su postavili dijagnozu stanja zdravstvenog sistema.

Oni tvrde da se sistav praćenja kontakata i određivanja epidemioloških mjera koji drži pod kontrolom širenje epidemije raspao, a da je testiranje doseglo maksimum ljudskih i tehničkih mogućnosti, prenosi Jutarnji list.

U saopštenju se takođe poručuje i da Ministarstvo zdravlja odluke o respiratorima i smještaju bolesnika u sportskim dvoranama ostavlja radnicima na terenu čime, vojničkim rečnikom, "generali odluke prepuštaju vojnicima".

Za ove dijagnoze HUBOL daje i terapiju.

"Budući da na Medicinskom fakultetu nismo imali ni obavezni ni izborni predmet Politička korektnost i zamagljivanje stvarnosti, budući da nismo političari koji su tu veštinu brusili u političkim školama i stranačkim hodnicima, obraćamo se hrvatskoj javnosti, Nacionalnom stožeru, Ministarstvu zdravlja, onima koji svojim (ne)odlučivanjem sljedećih sedmica imaju odgovornost hoćete li vi imati krevet i ruke koje znaju šta rade u bolnici, za liječenje infarkta, ukliještene hernije ili COVID-19 bolesti", navodi se na početku saoptenja i dodaje:

"Zato na temelju javno dostupnih činjenica, postavljamo dijagnozu sadašnjeg stanja zdravstvenog sisema i predlažemo terapiju."

Dijagnoza je "Car je go"

• Sistav praćenja kontakta i određivanja epidemioloških mjera koji drži pod kontrolom širenje epidemije se raspao. Činjenice su da veliki broj obojelih ne dolazi iz samoizolacije, oboljeli sami obavještavaju svoje bliske kontakte, a oni sami obavještavaju svoje ljekare. Nema ni sistemske provjere sprovođenja izolacije i samoizolacije. Posljedica je slobodno širenje virusa u populaciji.

• Sistav testiranja je dosegao maksimum ljudskih i tehničkih mogućnosti. Činjenica je da se na testiranje građani naručuju sa zakašnjenjem od nekoliko dana, a rezultati se čekaju i do 5 dana. Razlog tome je činjenica da nije na početku osigurana i organizovana široka mreža testiranja po cijeloj Repubici Hrvatskoj jer je središte moći u početku epidemije držala članica stožera koja po Pravilniku o specijalističkim kompetencijama na to nema pravo.

• Bolničke ustanove u kojima s liječe oboljeli su pred popunjavanjem svojih kapaciteta. Činjenice su da se bolesnici iz ŽB Čakovec premještaju u KB Dubrava u Zagrebu, pacijenti iz OB Varaždin će se uskoro smještati u šatore ispred bolnice, u bolnicama se otvaraju nova odjeljenja i jedinice intenzivnog liječenja u prostorima u kojima su kreveti jedan do drugoga i u kojima će pacijenti biti ugroženi od sekundarnih infekcija uzrokovanih višestruko otpornim bakterijama. Jedina zagrebačka COVID bolnica je ovih dana popunjena 83%, te će se ovim tempom prema riječima direktora napuniti za dvije sedmice.

• Ne postoje napisani kriterijumi Ministarstva zdravlja prema kojima će se pacijenti stavljati na respirator kad/ako ne bude više osoblja ni aparata. Isto tako ne postoje jasni klinički kriterijumi koji pacijenti će se premještati u sportske dvorane. Sve to Ministarstvo ostavlja na odluku radnicima na terenu. Vojničkim rečnikom rečeno, generali su odluke prepustili vojnicima.

Predložena terapija

• Jedini način spriječavanja urušavanja bolničkog sistema koji neće moći zbrinjavati ne-COVID i COVID bolesnike je smanjiti priliv COVID bolesnika. Ne samo smanjiti rast na iste brojke. Kontinuirano isti rast dovodi do istog scenarija. Svakodnevni veliki priliv novooboljelih napuniće ovim brojevima bolnice za dvije sedmice. Mjere treba donijeti odmah.

• Jasno komunicirati prema građanima stanje epidemije. Umirujuće poruke da je sistem daleko od kolapsa jednostavno nisu istinite. Većina direktora zdravstvenih ustanova su produžena ruka politike koja ih je postavila, stoga razgovarajte sa zdravstvenim radnicima koji rade na COVID odjeljenjima. Edukacija ljudi o načinima sprovođenja mjera koja se svodi na poruke #ostanimoodgovorni u gornjem desnom uglu TV-a i ponavljanjem "držite se mjera" nije dovoljno.

• Epidemije su kontrolišu epidemiološkim mjerama. Ni jedan političar to neće učiniti umjesto epidemiologa. Uključite stručnjake koji se bave epidemiologijom zaraznih bolesti i poslušajte ih. Bez političkih korekcija njihovih mišljenja. Oni jasno kažu da je osnovna mjera, uz higijenu ruku, pravilno nošenje maski i provjetravanje prostorija, udaljenost ljudi. Sve aktivnosti u kojima dolazi do zaražavanja zbog bliskog kontakta, a nisu nužne, odložite ili prebacite na on-line platforme. Odmah. Ne nakon "razmišljanja o mjerama". Odredite prioritete. To rade odgovorna vođstva. U ovom trenutku je prioritet mjesto u bolnici jer ih svakim danom sve manje ima.

• Preuzmite odgovornost. Nije politikantstvo reći istinu. Tu reč koriste slabići u nedostatku argumenata. Pokažite hrabrost. Prestanite svoje politikantstvo koristiti u suzbijanju epidemije. Kako vidite i vi, i mi, i građani, to ne pomaže.

Virus se slobodno širi. Recite tačnu dijagnozu i što pre provedite preciznu i djelotvornuu terapiju. Vremena, kreveta u bolnicama za sve bolesti i ruku koje znaju da rade oko tih kreveta je sve manje", stoji u saopštenju HUBOL-a.

Preporučujemo za Vas