Tivat: Nastavljena sječa stabala kod bivše "Mimoze"

Iz Opštine Tivat su kazali da nemaju ingerencija da reaguju, jer je riječ o privatnoj imovini i ne postoji opštinska odluka koja decidno zabranjuje izvođaču da posječe stabla u nekadašnjem “Mimozinom” parku
82 pregleda 5 komentar(a)
Sječa stabala Mimoza, Foto: Čitalac Vijesti
Sječa stabala Mimoza, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 07.06.2018. 12:00h

Radnici koje je angažovala firma „Mimoza Grupa“ nastavili su danas na gradilištu na lokaciji nekadašnjeg hotela „Mimoza“ sječu stabala preteklih iz nekada bogatog malog parka što je rastao na ovom mjestu.

Uz pomoć hidraulične korpe jedne privatne kompanije iz Kotora, radnici su posjekli nekoliko grana sa stoljetnog velikog stabla primorskog bora u istočnom dijelu gradilišta. To je učinjeno uprkos odredbama Prostorno-urbanističkog plana Tivta kojim je, između ostalog, propisano da se “postojeća prirodna i parkovna površina, treba očuvati i nadgraditi u sistem”.

Sječa grana bora obavljena je kako bi se stvorio prostor za rad dizalice koja manipuliše sa velikim armaturnim mrežama što se ugrađuju u zidove temeljne jame novog kondo-hotela koji se gradi na ovoj lokaciji.

Iz Opštine Tivat su kazali da nemaju ingerencija da reaguju, jer je riječ o privatnoj imovini i ne postoji opštinska odluka koja decidno zabranjuje izvođaču da posječe stabla u nekadašnjem “Mimozinom” parku.

Ovdje je inače, do prije dvije godine raslo nekoliko ogromnih stanala primorskog bora, više pitospora, juka, oleandara, lovora, jedna palma i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova. Dio tih stabala posječen je u novembru 2016. na opšte zgražavanje tiavtske javnosti, a postepena sječa n nastavila se i krajem aprila ove godine.

Bonus video: