Bojanić: Veliki izazovi u oblasti saobraćaja i energetike

Direktor regionalne kancelarije Američke razvojne agencije DFC je rekao da je, imajući u vidu stanje ekonomije u Crnoj Gori, ali i situacije na globalnom tržištu, dodatno pogođenog pandemijom Covid-19, pred crnogorskom administracijom izazovan period

3056 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Pred crnogorskom administracijom je izazovan period u oblastima energetike i saobraćaja, imajući u vidu stanje ekonomije i situaciju na globalnom tržištu, ocijenili su ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i direktor regionalne kancelarije Američke razvojne agencije DFC, John Jovanović.

Bojanić je kazao da su u tom resoru, na čijem je čelu odnedavno, svjesni ogromnog posla.

"Očekuje nas realizacija nekoliko kapitalnih projekata iz oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture, ali nas očekuje i puno izazova u svim ovim segmentima", naveo je Bojanić.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, kazao da su fokusirani na projekte čija je realizacija u toku, ali sa posebnom pažnjom rade na kreiranju plana prioriteta u narednom periodu

"Komisija čije sam formiranje ranije najavio, a čiji zadatak će biti poboljšanje koorporativnog upravljanja kompanijama u državnom vlasništvu bi trebalo da centralizuje sve podatke o ovim preduzećima i pruži jasniju sliku o narednim koracima u svim preduzećima ponaosob“ kazao je Bojanić.

Jovanović je rekao da je, imajući u vidu stanje ekonomije u Crnoj Gori, ali i situacije na globalnom tržištu, dodatno pogođenog pandemijom Covid-19, pred crnogorskom administracijom izazovan period.

"Američka razvojna agencija je u regionu prisutna i prepoznaje izazove sa kojima se u finansijskom i ekonomskom smislu suočavaju zemlje na Balkanu, ali prepoznaje i poslovne mogućnosti ovog tržišta“, kazao je Jovanović.

On je naveo da prepoznaju šanse za razvoj ekonomije u Crnoj Gori u više oblasti, na primjer sama pozicija i infrastruktura Luke Bar je potencijal koji se mora dalje razvijati.

"Takođe, povezanost sa željeznicom i mogućnost korišćenja intermodalnog transporta je jedan od projekata koji bi mogao biti interesantan kada govorimo o privlačenju američkih investitora“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, treba iskoristiti ulogu DFC-a kao svojevrsnog ekonomskog ambasadora kada su u pitanju mogućnosti i potencijali crnogorske ekonomije.

Bonus video: