cilj je isplata otpremnina i novca iz stambenog fonda

Penzioneri KAP-a najavili novo okupljanje za 15. januar ispred Vlade

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković je ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako je kazao, pripadaju po pravdi i zakonu

3945 pregleda 4 komentar(a)
Raković na jednom od prethodnih okupljanja, Foto: Savo Prelević
Raković na jednom od prethodnih okupljanja, Foto: Savo Prelević

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) najavili su novo okupljanje, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda, za 15. januar.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je agenciji Mina-business da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

On je ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako je kazao, pripadaju po pravdi i zakonu.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu.

Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.

Preporučujemo za Vas