Kakvo priznanje! Apple: Da, usporavamo starije iPhone

Još ranije su kružile spekulacije da Apple možda ima taktiku kako bi naveo korisnike da kupe nove telefone
61 pregleda 12 komentar(a)
iPhone, Foto: Beta-AP
iPhone, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.12.2017. 10:04h

Američka kompanija Apple priznala je ono što su mnogi korisnici iPhone telefona dugo sumnjali: Usporili su starije telefone.

Tehnološki gigant je u četvrtak izdao prilično čudno saopštenje, piše CNN, u kojem navode da su ažurirali softver kako bi usporili perfomanse starijih iPhonea koji imaju mogućih problema sa baterijom.

Analitičari i korisnici su u posljednje vrijeme prijavljivali da je ažuriranje operativnog sistema prouzrokovalo prilično usporavanje starijih iPhonea. Neki su čak i pomenuli da Apple možda ima taktiku kako bi naveo ljubitelje tog brenda da kupe nove telefone.

CNN prenosi tvrdnje kompanije da su novine uvedene sa drugim ciljem. Kažu da se rad litijum-jonskih baterija pogoršava vremenom, što kod nekih telefona prouzrokuje iznenadno gašenje kako bi sačuvale ostale komponente.

Kompanija je navela da je softversko ažuriranje za iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE i iPhone 7 dizajnirano kako bi se ublažilo najzahtjevnije trošenje baterije, spriječilo iznenadno gašenje i ukoliko je moguće, produžilo trajanje baterije.

Ipak, ovo ažuriranje je dovelo i do razočaravajućeg gubitka na brzini.

Ovo otkriće navelo je mnoge Apple fanove da počnu razmišljati o konkurentskim modelima, prije svih Samsungu, piše CNN.

Bonus video: