CRVENA PLANETA NENASELJIVA

Naučnici: Na Marsu nema života

Novo istraživanje pokazalo je da je ova planeta do prije tri milijarde godina bila prekrivena vodom, baš poput Zemlje. Ali, Mars je danas pust i suv
86 pregleda 3 komentar(a)
Mars, Foto: Shutterstock.com
Mars, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.12.2017. 08:32h

"Efekat sunđera" na površini Crvene planete učinio je da ona postane suva i nepogodna za razvoj i opstanak živih bića, prenosi Independent.

Mars je postao nenaseljiv kada je njegova kora apsorbovala vodu sa njegove površine, zaključili su naučnici sa Oksforda.

Novo istraživanje pokazalo je da je ova planeta do prije tri milijarde godina bila prekrivena vodom, baš poput Zemlje. Ali, Mars je danas pust i suv.

"Voda na Marsu reaguje sa sveže eruptiranom lavom koja kasnije postaje njegova kora, što rezultuje efektom nalik sunđeru", izjavio je doktor Džon Vejd, vodeći autor studije objavljene u magazinu Nature.

"Hemijske reakcije između vode i lave dovele su do izmjena u mineralnom sastavu stijena i učinile Crvenu planetu nepogodnim mjestom za život", dodao je Vejd.

Najveća razlika između Marsa i Zemlje, navodi naučnik, jeste što kora Marsa sadrži više gvožđa. Njegove stijene takođe mogu da zadrže 25 odsto više vode u odnosu na stijene na Zemlji.

Preporučujemo za Vas