Mještani Komarače strahuju od zagađenja

Građani pitaju koliko je bezbjedno da se otpad koji je godinama zatrpavan izmješta i ponovo vraća, potpredsjednik Opštine Plav Nihad Canović kaže da će on biti premješten na obližnju livadu, koja će poslije biti ozelenjena
122 pregleda 0 komentar(a)
Komarača (novine), Foto: Sjevercg.me
Komarača (novine), Foto: Sjevercg.me
Ažurirano: 22.08.2018. 13:43h

Mještani sela Komarača, nedaleko od Plava, zabrinuti su zbog početka radova na sanaciji deponije i tvrde da će njome biti ugroženo oko 1.000 domaćinstava, te da postoji mogućnost zagađenja istoimene rijeke.

Nadležni i izvođač radova, kompanija “Intermost” iz Podgorice, kažu da nema razloga za zabrinutost, te da je sanacija u najboljem interesu upravo ljudi koji žive u najbližoj okolini nekadašnje neuređene sanitarne deponije.

Niko, međutim, nije odgovorio na pitanje o konkretnim mjerama zaštite životne sredine, koje će biti sprovedene tokom same sanacije deponije.

Iz lokalne uprave su u tom cilju ovih dana organizovali nekoliko sastanaka sa različitim grupama predstavnika mještana. Ipak, još nisu uspjeli da ih do kraja uvjere da ne bi trebalo da su zabrinuti zbog početka sanacije deponije, sa koje su godinama bili izloženi neprijatnim mirisima i dimom.

Sporna lokacija je godinama korištena kao privremena - “u prvi mah na par mjeseci” - kako su “Vijesti” pisale još 2012, kada je deponija zatvorena. Po crnogorskom običaju, otpad na toj lokaciji “privremeno” je odlagan preko 15 godina.

Mještani su se tada žalili kako ona ne zadovoljava ni minimalne uslove za postojanje, no sada kad je kompanija “Intermost” postavila kućicu i time najavila početak rada na sanaciji, imaju druge strahove - da li “Intermost” ima sve dozvole neophodne za početak radova.

“Deponija se nalazi tik uz rijeku Komaraču, koja je glavna pritoka Lima”, navode mještani, dodajući da je njihov strah zasnovan na činjenici da sanacija podrazumijeva privremeno premještanje desetina hiljada kubika postojećeg otpada, te njegovo vraćanje, nakon uređenja same lokacije.

“Koliko je bezbjedno za nas da se otpad koji je godinama zatrpavan, sada izmješta i ponovo vraća na staru deponiju”, navode mještani.

Potpredsjednik Opštine Plav, Nihad Canović(Socijaldemokrate), potvrdio je za “Vijesti” da će u toku sanacije postojeći otpad sa deponije uz rijeku Komaraču biti premješten na jednu od obližnjih livada, te da će nakon njenog tehničkog uređenja, otpad biti vraćen na staru lokaciju, a na njoj biti zasađeno zelenilo.

Canović, međutim, nije znao o drugim detaljima projekta, jer, kako je rekao “Vijestima”, od formiranja vlasti u Plavu, početkom mjeseca, nije uspio da se upozna sa kompletnom dokumentacijom.

Uvjeren je i da je bojazan mještana bezrazložna i dodaje da je razlog tome nepovjerenje prema prethodnoj vlasti u toj opštini.

“Mještani su nepovjerljivi uglavnom zbog izgradnje malih hidroelektrana na vodotoku Komarače”, kazao je on.

Građevinsku dozvolu za izgradnju mHE na Komarači lani je od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) dobila podgorička kompanija “Normal Company”, biznismena Žarka Burića.

Iz resora Pavla Radulovića umiruju mještane Komarače, navodeći da je to Ministarstvo još 2016. potpisalo ugovor o donaciji za projekat sanacije neuređenog odlagališta.

“U okviru realizacije mjera iz Strategije eko-remedijacije u Crnoj Gori, MORT je potpisalo Ugovor u opštini Plav, kojim je propisano da 50 odsto donira Centar za međunarodnu saradnju Slovenije, a 50 odsto sredstava biće obezbijeđeno kroz kapitalni budžet”, kazali su iz MORT.

Procijenjena vrijednost radova, kako navode, je 250.000 eura, a kapitalnim budžetom je obezbijeđeno 125.000 eura.

“Na osnovu Javnog poziva za izvođenje radova na sanaciji neuređenog odlagališta u opštini Plav, Centar za međunarodnu saradnju Republike Slovenije je u skladu sa ugovorenim obavezama u ime MORT, izabrao kompaniju ‘Limnos’ iz Slovenije sa najpovoljnijom ponudom u iznosu od 247.000 eura. Kompanija ‘Limnos’ iz Slovenije je izabrala kompaniju ‘Intermost’ sa kojom je sklopila konzorcijski ugovor za izvođenje projekta, u oktobru 2016”, navode u odgovoru “Vijestima” iz resora Pavla Radulovića.

Kompanija “Intermost” je, kako su kazali, završila izradu Glavnog projekta i preostali su radovi koji se odnose na sanaciju.

Objašnjavaju i da zadržavanje postojećeg stanja nije prihvatljivo i da se postupkom eko-remedijacije degradirana područja obnavljaju “su-prirodnim mjerama”.

Svrha projekta sanacije neuređenog odlagališta u opštini Plav je, kako su kazali, povratak tog mjesta u prvobitno stanje i eliminacija svih rizika i uticaja postojeće situacije na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

“Intermost’ je ozbiljna kompanija koja od 2006. posluje uspješno i realizovala je izgradnju biljnog sistema za tretman otpadnih voda u Šavniku i na Vranjini, kao i sanaciju odlagališta otpada na Žabljaku”, kazali su iz MORT, dodajući i da bi radovi na sanaciji deponije Komačara trebalo da budu završeni do kraja godine.

Intermost: Otpadne vode više neće završavati u rijeci

Iz kompanije “Intermost” su “Vijestima” kazali da je projektom sanacije neuređene sanitarne deponije Komarača predviđeno postavljanje sistema za prečišćavanje voda. Time će, kako navode, ubuduće biti spriječeno da otpadne vode završe u obližnoj rijeci Komarači. Kazali su i da “Intermost” iz Podgorice, nema nikakve veze sa nekad uspješnom istoimenom građevinskom kompanijom iz Srbije, koja je 2009. za samo 12 dana otišla u stečaj.

U Gusinju ne žele smeće iz Plava

Potpredsjendik plavske Opštine podsjeća da je od zatvaranja deponija u Komarači, otpad odlagan na deponiji Jerina, dok je Gusinje bilo u zajedničkoj opštini sa Plavom. Kada je Gusinje postalo posebna opština, Jerina se našla na gusinjskoj teritoriji. I Jerina je, kao Komarača, formirana kao privremena deponija do 2016. godine, ali je i on pomjeren.

Kako bi ona do daljeg bila zajednička, gusinjsko Komunalno preduzeće je u julu postavilo katanac i onemogućilo plavske komunalce da tu deponuju otpad. Sud je donio privremenu mjeru i Opštini Gusinje naložio da do daljeg omogući plavskim komunalcima odlaganje otpada na Jerini.

Bonus video: