Od Lenjina do Putina: Limuzine ruskih vladara

461 pregleda 1 komentar(a)
Limuzine ruskih vladara (Auto)
Limuzine ruskih vladara (Auto)
Ažurirano: 14.08.2018. 13:38h

Na inauguraciju u maju ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je novim automobilom marke kortež, prvom limuzinom koja je proizvedena u Rusiji još od 1990-ih godina. Ranije su ga, kao i njegove prethodnike, vozili stranim automobilima. Evo u čemu su se vozili ruski vladari i predsjednici.

1. Nikolaj II: Delone-Belevil

„Čudo savremene automobilske industrije. Od dizajnera više i ne treba očekivati”, tako je moskovski časopis „Automobilist“ opisao limuzinu Delone-Belevil koja je pripadala Nikolaju II.

Automobil je za svoje vrijeme izgledao zaista fenomenalno. To je jedno od prvih vozila kod kojih je vozač mogao da startuje motor sjedjeći za volanom, a ne okrećući ručicu na haubi. Delano-Belevil se kretao lagano, bez većih vibracija. Krov je bio spušten na visinu koja je najviše odgovarala ruskom caru. Nikolaj II je imao dvije ovakve limuzine sa oznakom “SMT (Sa Majeste le Tsar - njegovo visočanstvo car).

Ova limuzina je samo dio velike kolekcije ruskog imperatora. Godine 1910. carska garaža je imala 22 automobila (17 za ruskog cara i 5 za druge članove porodice), od čega četiri Delano-Belevil limuzine. Nikolaj je više volio kabriolet, vjerujući da narod treba da ga vidi, ali njegovo ozbezbjeđenje je davalo prednost zatvorenim vozilima.

2. Lenjin: Rols-rojs silver gost

Nakon Oktobarske revolucije čitava carska garaža je očekivano dospjela u Lenjinove ruke. Vođa proletarijata je koristio dvije limuzine Delone-Belevil. Jednu su tako izrešetali mecima da je završila na otpadu, a drugu su ukrali banditi. Zaustavili su auto, izvukli Lenjina i njegovo ozbezbjeđenje i pobjegli.

Lenjin je zatim prešao na rols-rojs silver gost (srebrni duh). Kažu da su prvi automobil oduzeli bogatom trgovcu, a zatim je već sovjetska vlada počela da ih kupuje za najvažnije državne funkcionere. Lenjin je, očekivano, prvi dobio takvu limuzinu.

3. Staljin: ZIS-100

Staljin je svoj omiljeni auto pakard 12 dobio na poklon od Ruzvelta 1935. i upravo je njega koristio na čuvenim konferencijama u Teheranu, na Jalti i Potsdamu. Govorilo se i da je posmatrao berlinske ruševine 1945. sjedjeći u svom pakardu.

Sovjetska automobilska industrija je kasnije dobila zadatak da konstruiše limuzinu za najviše rukovodstvo. U vrijeme rata fabrika ZIS („Zavod imeni Staljina“) je ispunila zadatak. Bio je to automobil ZIS-110.

Poseban Staljinov automobil je dobio oznaku ZIS-115. Lider SSSR-a je počeo da se vozi novim autom od 1947, ali nije odustao ni od svog pakarda.

4. Hruščov: ZIL-111

Kažu da je Nikitu Hruščova tako impresionirao kadilak američkog predsjednika Dvajta Ajzenhauera da je naručio od domaće industrije sovjetsku limuzinu koja ni po čemu neće biti lošija. Hruščov je često davao naređenja poput „stići i prestići Ameriku“.

Tako se pojavio model ZIL-111, a kasnije i ZIL-111G (bivše fabrike ZIS, koja više nije mogla da nosi Staljinovo ime).

5. Brežnjev: ZIL-114

Nasljednik Hruščova je koristio model ZIL-114. Brežnjev je volio moderne automobile, pa je ZIL-114 za 20 godina vladavine generalnog sekretara KPSS-a doživio više modifikacija. Međutim, Brežnjev je volio i strana vozila. Kažu da je prva verzija ZIL-114 jako podsećala na Linkolnov model kontinental i kadilak flitvud 75. Međutim, za Brežnjeva je to bilo nedovoljno, pa je imao veliku kolekciju od preko 50 stranih automobila, među kojima su bila i rols-rojs i mercedes vozila.

6. Gorbačov: ZIL-114

Limuzina koju je koristio Mihail Gorbačov je usavršena verzija pod oznakom 41052. Prije nekoliko godina ova limuzina proizvedena 1989. prodata je za 1,7 miliona američkih dolara. Smatra se da je ova blindirana limuzina jedno od najsigurnijih vozila svih vremena na svijetu.

7. Jeljcin: Mercedes S 500

Prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin je koristio isti model ZIL-a kao i njegov prethodnik, ali ga nije mnogo volio. Za visokog i krupnog čovjeka sa bolovima u leđima, ova limuzina je bila previše tijesna.

Problem je riješen kupovinom mercedesa S 600 pulman guard, koji je bio čak i jeftiniji od ZIL-a i u to vrijeme je koštai oko 570.000 dolara. Vlasnik je tvrdio da se radi o specijalnoj limuzini za njemačkog kancelara Helmuta Kola, koju je on navodno poklonio Jeljcinu. Međutim, eksperti kažu da to nije tačno. Prvi Jeljcinov mercedes je bio S 500, kupljen 1994.

8. Putin: Kortež

Dok se Dmitri Medvedev u ulozi predsjednika vozio u mercedesu S600 pulman guard, Vladimir Putin je takođe koristio ovaj Mercedesov model dok se nalazio na funkciji premijera. Međutim, na njegov lični zahtjev, on je ove godine prilikom inauguracije za novi predsjednički mandat zamijenjen najnovijim proizvodom ruske automobilske industrije – modelom kortež. Ova limuzina dobila je i lično ime “Aurus Senat”.

Galerija

Bonus video: