Fejsbuk pod političkim pritiskom mijenja praksu plaćanja poreza u svijetu

Evropska komisija priprema zakonodavne predloge o povećanju poreza multinacionalnim digitalnim kompanijama, koje se optužuju da plaćaju premalo poreza u EU
123 pregleda 0 komentar(a)
Facebook, Foto: Reuters
Facebook, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2017. 17:02h

Kompanija Fesjbuk je u utorak objavila da će prihode od oglašavanja početi računovodstveno evidentirati na mjestu njihovog ostvarivanja umjesto da ih preusmjerava putem svojeg međunarodnog sjedišta u Dablinu, no to vjerovatno neće dovesti do toga da će plaćati bitno više poreza, piše Hina.

Korporativno oporezivanje postalo je aktuelno pitanje nakon otkrića kako multinacionalne korporacije masovno izbjegavaju plaćanje poreza, što je podstaklo zahtjeve da plaćaju više poreza, a Evropa je počela razmatrati opcije za oporezivanje međunarodnih digitalnih giganata.

"Jednostavno rečeno, to znači da se prihodi od oglašavanja naših lokalnih timova neće više bilježiti u našem međunarodnom sjedištu u Dablinu, nego će ga umjesto toga bilježiti naša lokalna firma u dotičnoj zemlji", objasnio je glavni finansijski direktor Fejsbuka Dejv Vener na svom blogu.

Istakao je kako se nada da će time postići veću transparentnost koju traže mnoge vlade kada je riječ o prihodima od prodaje u njihovim zemljama.

Odluka se odnosi na oko 30 jurisdikcija izvan SAD, u Evropi na Francusku, Njemačku i još osam zemalja članica EU u kojima Fejsbuk ima sjedišta za prodaju, navodi Politiko.

Vener je rekao da će se promjena uvoditi tokom 2018, zaključno s prvom polovinom 2019. godine.

Evropska komisija priprema zakonodavne predloge o povećanju poreza multinacionalnim digitalnim kompanijama, koje se optužuju da plaćaju premalo poreza u EU tako što profite računovodstveno vode u zemljama članicama s niskim stopama poreza poput Irske i Luksemburga. Predlog se očekuje u martu. Među opcijama koje se razmatraju je namet na prihode od oglašavanja, po dokumentu objavljenom u septembru.

Bonus video: