Katnić pet godina vaga je li novac Lazurenka prljav

Pred londonskim sudom, izvršni direktor te naftne kompanije German Han, potpredsjednik Vladislav Jegurov i direktor unutrašnje ekonomske bezbjednosti Boris Levin, potvrdili su da je Lazurenko iz te firme uzeo najmanje osam miliona eura

23757 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Izviđaj još traje: Katnić, Foto: Savo Prelević
Izviđaj još traje: Katnić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ni nakon pet godina nije odlučilo da li će podići optužnicu protiv ruskog biznismena Igora Lazurenka, a istražitelji kojim rukovodi Milivoje Katnić još utvrđuju da li je “prljavim” novcem kupio, a potom i rekonstruisao elitne hotele “Avala” i “Bjanka”, u Budvi i Kolašinu.

Na pitanje “Vijesti“ da li je donijeta odluka, iz SDT-a je odgovoreno da je izviđaj još u toku.

“Provjeru eventualnih nepravilnosti u vezi sa rekonstrukcijom hotela ‘Avala’ u Budvi i ‘Bjanka’ u Kolašinu, izviđaj je i dalje u toku“, navela je u odgovoru “Vijestima“ specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, naglašavajući da u predmetima u kojima su lica prijavljena, osumnjičena, okrivljena ili optužena za krivična djela, SDT ukazuje na pretpostavku nevinosti predviđenu Ustavom i Zakonikom o krivičnom postupku, koja podrazumijeva da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda. Iz SDT nijesu odgovorili da li je u istrazi saslušan Lazurenko.

Obimna dokumentacija, uz izjave bliskih saradnika Lazurenka, predata je SDT-u još prije pet godina, kada je i predočena šema kako je navodno desetine milione eura prljavog novca prebacivano u Crnu Goru sa of-šor kompanija čije je sjedište na Britanskim Djevičanskim Ostrvima i Panami.

SDT je prije dvije godine angažovalo i sudskog vještaka građevinske struke, koji je radio analizu dokumentacije.

Navodno, riječ je o čak 50 miliona eura koji su prebačeni u Crnu Goru, ali se još utvrđuje da li je riječ o prljavom novcu.

Hotel “Avala” je 2003. godine za 3,2 miliona eura prodat firmi “Beppler & Jacobson Montenegro”, crnogorskoj podružnici londonske kompanije “Beppler & Jacobson LTD“.

Devet godina kasnije, pred Arbitražnim sudom u Londonu jedan od suvlasnika firme Zoran Bećirović podio je tužbu protiv Lazurenka i počelo je da se odmotava klupko.

Crnogorski biznismen je dvije godine kasnije dobio sudski spor, potom i isplaćen, a tokom postupka na vidjelo su izašli brojni detalji o poslovanju Lazurenka koji nije mogao da dokaže porijeklo novca.

Od tada, Katnićevi tužioci ispituju i da li je Lazurenko u rekonstrukciju “Avale” i “Bjanke” uložio osam miliona eura koje je, kako tvrde bivši rukovodioci ruske naftne kompanije TNK- BP (Britiš Petroeleum), nezakonito uzeo iz kase te firme dok je bio direktor sektora za logistiku.

Pred londonskim sudom, izvršni direktor te naftne kompanije German Han, potpredsjednik Vladislav Jegurov i direktor unutrašnje ekonomske bezbjednosti Boris Levin, potvrdili su da je Lazurenko iz te firme uzeo najmanje osam miliona eura. Navodno, Lazurenko im je to priznao na sastanku u Moskvi, ali ugovor o priznanju nikada nije potpisao jer je sa porodicom napustio rusku prijestonicu u koju se više nije vratio, a za njim je raspisana potjernica. Lazurenko od tada slobodno dolazi u Crnu Goru i nerijetko boravi u svome hotelu.

Njegovi bivši poslovni partneri iz Rusije tvrdili su da se novac iz njihove naftne kompanije prelivao na kćerku firmu “TOC-BVI”, jer je Lazurenko kao direktor imao prava da joj uplaćuje pare, što je i činio.

Potom je navodno novac sa kćerke firme prebacivan na of-šor kompanije koje je neformalno kontrolisao, a sa tih računa je plaćao rekonstrukciju hotela u Budvi i Kolašinu.

Dokumenta dostavljena prije tri godine tužiocima, pokazuju da je “TOC-BVI” zaključivala marketinške ugovore sa “Eastonberry Busieness LLC”, kompanijom čije je sjedište na Panami. Iako se kao osnivači firme pojavljuju Didimo Bajard Moreno i Antonio Alvarez Molino, dokumenta pokazuju da je “Eastonberry Busieness LLC” plaćala brojne račune za rekonstrukciju hotela “Avala”.

Među brojnim dokazima je i komunikacija između Lazurenka i advokatoa “Beppler & Jacobsona” Branka Čolovića, iz koje se vidi da je “Eastonberry Busieness LLC” uplatila na račun firme “Tijana treding“ novac za nabavku ventilacije i kuhinje za hotel “Avala”.

Međutim, tu nije kraj toku novca, pa se on sa “Eastonberry Busieness LLC” prebacio na novu firmu “Sobenco LTD”. Sjedište te firme je na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, a osnovala ju je Svetlana Lazurenka, Igorova supruga. Dvije firme imaju zaključen ugovor o transferu naftnih derivata, a sa računa “Sobenca” uplaćivan je i novac državnim crnogorskim institucijama za kupovinu pojedinih nekretnina.

“Avala” trgovana iz Paname

Novac za kupovinu hotela “Avala“ stigao je iz Paname da bi legao na račun podgoričkog Privrednog suda.

Tužioci pred sobom imaju kompletnu dokumentaciju o tome kako je isplaćeno 3,2 miliona eura za kupovinu budvanskog hotela.

Na račun “Beppler & Jacobsona Montenegro” novac za kupovinu hotela, pored centralne firme iz Londona, uplatila je i of-šor firma “Luburia invest”, po osnovu kreditne pozajmice. Na čelu “Luburia invest” koja je registrovana prije dvije i po decenije na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, bila je Svetlana Lazurenko. Ona je “izašla”, sjedište je preseljeno u Panamu, a na čelu firme našao se Marcel Telser, jedan od ključnih ljudi koji je kontrolisao Lazurenkove kompanije i tokove novca.

Kompanija “Lubiria” je 2003. preko švajcarskih banaka uplatila firmi “Beppler & Jacobson” 1,6 miliona eura, koji su potom prebačeni na račun Privrednog suda.

Godinu kasnije, ostatak od 1,6 miliona eura uplaćen je preko firme “Trokley”, čije je sjedište takođe u Panami. I taj novac završio je na računu sa kog je kupljen hotel, ali u vidu kreditne pomoći.

Bonus video: