Herceg Novi partner u programu ROMACTED

"Opština Herceg Novi potpisivanjem ovog protokola nastavlja svoj put ka trajnom poboljšanju položaja pripadnika romske zajedince u našoj zajednici“, poručio je Katić obraćajući se kolegama iz drugih gradova, predstavnicima Savjeta Evrope i Delegacije Evrope Unije
0 komentar(a)
ROMACTED, Stevan Katić, Foto: Slavica Kosić
ROMACTED, Stevan Katić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.07.2018. 13:50h

Opština Herceg Novi je partner na programu "ROMACTED – Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou", ozvaničeno je danas potpisivanjem Protokola o saradnji na konferenciji u Podgorici.

Protokol o učešću u programu čiji je cilj osnaživanje romske zajednice u ime Opštine Herceg Novi je potpisao predsjednik Stevan Katić. Ovaj dokument potpisali su i predsjednici i potpredsjednici još sedam crnogorskih lokalnih uprava učesnica projekta - Bara, Berana, Bijelog Polja, Nikšića, Podgorice, Tivta i Ulcinja.

"Opština Herceg Novi potpisivanjem ovog protokola nastavlja svoj put ka trajnom poboljšanju položaja pripadnika romske zajedince u našoj zajednici“, poručio je Katić obraćajući se kolegama iz drugih gradova, predstavnicima Savjeta Evrope i Delegacije Evrope Unije.

On je podsjetio da je u najvećem bokeljskom gradu prije tri mjeseca uspješno okončan projekat zahvaljujući kojem je 27 naših Novljana romske nacionalnosti dobilo krov nad glavom, a izveden je u saradnji Opštine Herceg Novi i međunarodne organizacije HELP iz Njemačke.

“Podsjetiću da je Opština Herceg Novi bila među prvima Crnoj Gori koja je ranije usvojila jedan dokument ovog tipa, a sada nam predstoji kreiranje akcionog plana za naredni period, što ćemo raditi u saradnji sa pripadnicima romske zajednice, poručio je Katić.

Uz izraženo zadovoljstvo zbog potpisivanja Prokola, uputio je riječi hvale nevladinoj organizaciji „Mladi Romi“, čije je sjedište upravo u Herceg Novom. Kako je rekao, ova nevladina organizacija, u zajednici je prepoznata po uspješnim projektima i aktivizmu, predstavlja pouzdanog partnera u procesu unapređenja položaja Roma, zbog čega Opština Herceg Novi pomaže i podržava njihov rad.

Nakon potpisivanja Protokola, uslijedili su paneli na kojima su učesnici predstavnici lokalne uprave, prvi na temu „Mogućnosti za socijalno uključivanje romske zajednice – od nacionalnog do lokalnog nivoa“, a drugi „Izgradnja sinergije dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice“.

ROMACTED program za dobro upravljanje i osnaživanje Roma i Egipćana na lokalnom nivou je zajednički program Evropske Unije (DG NEAR) i Savjeta Evrope. Ciljevi programa su da pomogne izgradnji političke volje i održivih načina demokratskog upravljanja na lokalnom nivou, pomogne u osnaživanju romske i egipćanske zajednice, te da poboljša i ojača spremnost, kapacitete, znanja i vještine institucija koje rade na sprovođenju programa inkluzije.

Bonus video: