„Zaštita prostora CG” nabavila mašine za rušenje

Vrijednosti kupljenih mašina i opreme iznosi 769.422 eura bez uračunatog PDV-a.

9573 pregleda 10 komentar(a)
Mehanizacija će i da raščišćava teren nakon rušenja (ilustracija), Foto: Vesko Belojević
Mehanizacija će i da raščišćava teren nakon rušenja (ilustracija), Foto: Vesko Belojević

Investitori i građani koji su gradili mimo propisa, od sada treba da se plaše državnog preduzeća „Zaštita prostora Crne Gore“, jer je dogovorilo i kupovinu građevinskih mašina, neophodnih uklanjanje nelegalno sagrađenih objekata.

To preduzeće je prije dva dana izabralo najpovoljniju ponudu za kupovinu građevinskih mašina, a tender za tu nabavku i drugu opremu bio je raspisan još u oktobru prošle godine.

U decembru je donijeto rješenje po svim partijama, ali ne i za građevinske mašine - ta partija je poništena.

Za građevinske mašine i opremu sada je izabrana ponuda kompanije “Osmanagić CO” iz Nikšića vrijedna 440.000 eura. Od nikšićke kompanije, kako stoji u dokumentima, “Zaštita prostora Crne Gore” kupiće dva bagera i rovokopač.

Na tenderu krajem prošle godine “Zaštita prostora Crne Gore” kupila je dva teretna vozila - samoistovarivača, jednu prikolicu za transport mehanizacije, dostavno vozilo (putar), pneumatski kompresor s alatima za bušenje i razbijanje.

Vrijednosti kupljenih mašina i opreme iznosi 769.422 eura bez uračunatog PDV-a.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji to su osnovna sredstva, bez kojih to privredno društvo ne bi moglo obavljati svoju djelatnost.

Preciznog podatka koliko ima nelegalnih građevina u Crnoj Gori nema, procjene su da ih je i do stotinu hiljada.

U procesu legalizacije, koji je započeo prije nekoliko godina, podnijeto je 52.000 zahtjeva za legalizaciju, ali je mali broj njih riješen, uglavnom zbog toga što su detaljno-urbanistički planovi oboreni pred Ustavnim sudom ili uopšte nijesu sačinjeni za pojedina naselja na nivou opština.

Vlada je preduzeće „Zaštita prostora Crne Gore“ doo sa sjedištem u Danilovgradu osnovala prošle godine u maju, čime su kako je tada saopšteno, stvoreni uslovi za efikasno administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata.

“Ovo je još jedan u nizu koraka ka zaštiti našeg zajedničkog prostora, resursa, koji moramo sa posebnom pažnjom da tretiramo i prenesemo budućim generacijama“, poručio je generalni direktor Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje Aleksandar Dajković tada na konferenciji za medije.

On je tada ukazao na evidentnu potrebu stalne i brze dostupnosti izvršne službe postupajućim inspektorima za izvršenje rješenja, te saopštio da društvo može da vrši i poslove za potrebe zaštite prostora, posebno u slučajevima elementarnih nepogoda, vanrednih situacija u smislu pojave klizišta, nestabilnosti terena, bujičnih nanosa, odrona, kao i u slučaju pojave zemljotresa.

Osim toga, kako je naveo Dajković, Društvo može da obavlja i poslove za potrebe inspekcija koje djeluju u sastavu Uprave za inspekcijske poslove, ekološke inspekcije, inspekcije za stanovanje, inspekcije za vode, inspekcije za željeznički saobraćaj, inspekcije za drumski saobraćaj i inspekcije za državne puteve, za potrebe Nacionalnih parkova Crne Gore, organa lokalne uprave, Regionalnog vodovoda i slično.

Dajković je napomenuo da troškove rušenja snosi vlasnik bespravnog objekta, što znači da će se naplatom troškova rušenja povratiti utrošena sredstva u budžet Crne Gore, a visina sredstava zavisiće od broja izvršenja rješenja o rušenju i efikasnosti naplate tih troškova od bespravnih graditelja.

Bonus video: