Suhih je godinama na nespojivim funkcijama?

Zakon o sprečavanju korupcije (ZSK) zabranjuje odbornicima članstvo, između ostalog, i u organima upravljanja državnih i lokalnih ustanova i preduzeća
260 pregleda 4 komentar(a)
Đorđije Suhih, Foto: Zoran Đurić
Đorđije Suhih, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.08.2018. 13:06h

Predsjednik podgoričkog parlamenta Đorđe Suhih (SD) godinama ne prijavljuje Agenciji za sprečavanje sukoba interesa da je član Upravnog odbora Kliničkog centra (KC), što je funkcija nespojiva sa vođenjem lokalne Skupštine.

Na sajtu Agencije nema podataka da je Suhih ikada prijavio članstvo u Upravnom odboru KC, ali ni da je primao apanažu po tom osnovu. Suhih je “Vijestima” sinoć kazao da u Upravnom odboru KC ne prima nadokandu i da smatra da može doprinijeti radu te zdravstvene institucije.

“Ne smatram da sam u konfliktu interesa”, odgovorio je Suhih.

Zakon o sprečavanju korupcije (ZSK) zabranjuje odbornicima članstvo, između ostalog, i u organima upravljanja državnih i lokalnih ustanova i preduzeća.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja, Suhih platu od oko 1.600 eura zarađuje u Glavnom gradu, dok sa KC ima sklopljen ugovor o djelu i mjesečno kao ljekar zarađuje 350.

Njegove kolege iz Upravnog odbora KC, za upravljanje najvećom zdravstvenom ustanovom mjesečno primaju nešto preko 240.

Agencija je odbila da odgovori na pitanje da li odbornici smiju biti u upravljačkim strukturama javnih ustanova i preduzeća.

Suhihov koalicioni kolega Nermin Abdić (DPS), prošle sedmice podnio je ostavku na funkciju odbornika u podgoričkom parlamentu.

Prethodno ga je Vlada imenovala za člana Upravnog odbora KC. U tom tijelu, zastupaće interese osnivača, odnosno Vlade.

Pojasnio je da je ostavku na odborničku funkciju podnio na prošlonedjeljnoj konstitutivnoj sjednici Skupštine Glavnog grada.

“Podnio sam ostavku na tu funkciju, da bih bolje i kvalitetnije obavljao funkciju koju mi je povjerila Vlada”, rekao je Abdić.

Abdić je i u prethodnom periodu bio član Upravnog odbora KC, ali je zastupao interese zaposlenih. U istom periodu, obavljao je i funkciju odbornika DPS, a Agencija u tome nije vidjela ništa sporno.

Poslanici DPS predložili su izmjene ZSK, kojima se predviđa izuzimanje odbornika od primjene ograničenja u vršenju javnih funkcija u javnim preduzećima i ustanovama.

11 odbornika DPS u ranijem sazivu Skupštine Glavnog grada pokrivalo je, prema tvrdnjama Demokratske narodne partije (DNP), i druge javne funkcije.Agencija je tada saopštila da ti odbornici, uglavnom direktori ustanova i preduzeća, nijesu u sukobu interesa

Te izmjene antikorupcijskog propisa predložili su Daliborka Pejović, Petar Ivanović, Momčilo Martinović, Marta Šćepanović na osnovu inicijative Zajednice opština.

Aktuelni ZSK funkciju odbornika ograničava na isti način kao i poslanike, predsjednika države, predsjednika i članova Vlade, sudija Ustavnog suda...

U DPS smatraju da to što odbornici istovremeno ne mogu biti na još nekoj funkciji, predstavlja veliki problem u praksi.„To je dovelo u pitanje mogućnost da se sačini kvalitetna lista odbonika sa stručnim i prepoznatljivim kandidatima, koji mogu kvalitetno reprezentovati građane u Skupštini opštine, kao mjestu gdje se donose najznačajnije odluke za lokalno stanovnistvo“, kaže se u predlogu izmjena zakona.

Vuksanovića razriješili, jer je javni interes podredio privatnom

Agencija je u junu ove godine utvrdila da je Božidar Vuksanović prekršio ZSK, jer je tri mjeseca istovremeno primao direktorsku platu u Upravi za inspekcijske poslove i naknadu kao predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore. Vuksanović je na taj način, kako tvrdi Agencija, javni interes podredio privatnom.

Njemu je tada Agencija na teret, između ostalog, stavila da je prekršio ZSK tako što je kao član odbora Aerodroma glasao za sebe i izmjene statuta da bi njegova funkcija predsjednika borda direktora bila profesionalizovana. Vlada ga je razriješila početkom jula, desetak dana nakon što je Agencija utvrdila da krši ZSK.

Bonus video: