Đačiću nagrada, Sarajlijama novac građana Pljevalja

Gradonačelnik Pljevalja uplatio 2.340 eura iz budžeta za otkup tiraža časopisa “Euromenager” sarajevskoj organizaciji koja ga je proglasila najgradonačelnikom jugoistočne Evrope
114 pregleda 6 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Evropska nezavisna agencija
Mirko Đačić, Foto: Evropska nezavisna agencija
Ažurirano: 17.05.2018. 18:19h

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić uplatio je lani iz budžetske rezerve 2.340 eura Evropskoj nezavisnoj organizaciji iz Sarajeva koja ga je proglasila najgradonačelnikom jugoistočne Evrope.

U izvještaju o trošenju sredstava iz tekuće budžetske rezerve navedeno je da je novac uplaćen za otkup tiraža časopisa “Euromenager” u kojem je predstavljena Opština Pljevlja. Nije precizirano da li je novac poreskih obveznika uplaćen prije, ili nakon što je Đačić dobio nagradu.

Đačić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li u tim radnjama postoji sukob interesa, s obzirom na to da je novcem građana Pljevalja otkupio tiraž časopisa čiji je izdavač asocijacija koja mu je dodijelila nagradu za najgradonačelnika.

Časopis izdaje Evropska nezavisna organizacija od 2006. godine i, kako je piše u njihovom pravilniku, namijenjen je ljudima u biznisu.

Đačić je nagrađen titulom najgradonačelnika na 36. izboru poslovnih ljudi i kompanija jugoistočne i srednje Evrope, sredinom prošle godine.

Osim Đačića, priznanje su dobili gradonačelnik Pečuha u Mađarskoj Pava Zsolt i gradonačelnik Lublina u Poljskoj Krištof Žuk.

Na sajtu Agencije nije objavljeno ko je Đačića predložio za nagradu, a nije ni obrazloženje čime je zaslužio priznanje. Naknadno je “Vijestima” odgovoreno da su ga predložili bivši dobitnici nagrade za rezultate koje je ostvario.

Lani je iz budžetske rezerve potrošeno 225.000 eura za plaćanja raznim institucijama i pojedincima, od kojih se za neke ne zna zašto ih je Opština plaćala i koji je bio njen interes da to uradi.

Prema zakonu, sredstva iz tekuće budžetske rezerve koriste se za predviđene ili nedovoljno predviđene rashode koji se finansiraju iz budžeta, a sredstvima raspolaže predsjednik Opštine.

U Izvještaju o trošenju novca, između ostalog, navedeno je da je Opština uplatila 400 eura administratoru Fejsbuk grupe “Spomenar Pljevljaka”.

Đačić “Vijestima” nije odgovorio ko je administrator grupe, ni koji je interes Opštine da je finansira.

On nije odgovorio ni na pitanje zbog čega je Opština Pljevlja uplatila 2.000 eura firmi “Gradnja” za renoviranje zatvora u Bijelom Polju.

Đačić je za 200 eura otkupio i knjige Željka Rutovića “Slobodan pristup informacijama, teorijsko-praktični aspect” a 2.500 eura platio je “Komuni” iz Podgorice za štampanje istoimenog časopisa.

Platio je i 10.000 eura Udruženju sportskih novinara Crne Gore za štampanje monografije Mosi Pljevlja 2017, a Hotelu Pljevlja 1.769 eura za, kako je navedeno u izvještaju, usluge za ekipu RTCG povodom snimanja emisije “Jutro iz gradova”.

Đačić je na ime pomoći građanima za poboljšanje materijalne situacije, liječenje i školovanje djece i za štetu na imovini lani izdvojio 10.770 eura, 770 eura manje nego što je dobila sindikalna organizacija Opštine za poklone za 8. mart.

“Parnom valjku” 2.000 eura za smještaj i hranu

Iz tekuće budžetske rezerve Opština Pljevlja je lani platila Hotelu “Gold” u Pljevljima 2.040 eura za prenoćište i ishranu članova grupe “Parni valjak”, koja je održala koncert 21. maja - na Dan nezavisnosti.

“Vijesti” od Đačića nisu dobile odgovor na pitanja koliko su dana članovi grupe boravili u Hotelu “Gold” o trošku Opštine.

Grupa “Parni valjak” ima šest članova, a prenoćište sa doručkom u Hotelu “Gold”, prema podacima sajta Booking.com, košta između 20 i 100 eura.

Opština je gostovanje “Parnog valjka” platila 20.529 eura, a još 4.403 firmi “Takt production” iz Podgorice za tehničku realizaciju koncerta.

Bonus video: