Boginje prijete jer se preporuke ne poštuju

Masovnije obolijevanje do sada nije registrovano u vrtićima i školama
52 pregleda 0 komentar(a)
Vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2018. 19:17h

Iz Instituta za javno zdravlje (IZJZ) upozorili su da je dosadašnje oboljevanje od malih boginja pokazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje ima novih slučajeva zaraženih, prvenstveno zbog činjenice da se mnoge osobe ne pridržavaju mjera i preporuka te zdravstvene ustanove.

“Samim tim za očekivati je dalje povećanje broja oboljelih”, istakli su iz IZJZ.

Prema informacijama “Vijesti”, u jednom podgoričkom privatnom vrtiću je zbog toga što je majka jednog djeteta zaražena dovodila mališana u predškolsku ustanovu, sprovedena vanredna vakcinacija.

Međutim, kako je “Vijestima” objašnjeno, samo četvoro djece nije bilo vakcinisano, i to zbog toga što su mališani privremeno rođeni ili su imali neku bolest.

Iz Instituta je navedeno da masovnije obolijevanje do sada nije registrovano u vrtićima i školama.

“Ali je utvrđeno izlaganje određenog broja djece virusu u samom vrtiću, a oboljevanje je uspješno prevenirano pravovremenim sprovođenjem preventivnih mjera i vakcinacije nakon izlaganja virusu”, navode iz IZJZ.

Prema njihovim podacima, zaključno sa desetim majom na bolničkom liječenju zbog morbila nalazilo se pet pacijenata, dok je od početka godine ukupno registrovan 141 oboljeli.

“Od čega je kod 128 infekcija laboratorijski dokazana, kod deset pacijenata je dijagnoza postavljena na osnovu kliničke slike, a kod tri oboljela postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom oboljevanja”, saopšteno je iz Instituta.

Bonus video: