Belvederske žrtve lekcija rodoljublja za sve buduće generacije

Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić naglasio je da je prije 74 godine ugašena jedna barska mladoat koja je bila kriva samo zato što je željela slobodu “i voljela ovaj grad”
166 pregleda 2 komentar(a)
spomenik Belvedere Bar, Foto: Radomir Petrić
spomenik Belvedere Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 06.07.2018. 13:06h

Na spomen-obilježje na Belvederu, rodbina, izviđači odreda “24. novembar”, te čelnici SUBNOR-a i Opštine, položili su danas vijence čime je tradicionalno obilježena žrtva 11 djevojaka i mladića iz Starog Bara koje su njemački vojnici strijeljali u zoru šestog jula 1944. Ispred Udruženja boraca NOR i antifašista Bara, sjenima tragično stradale omladine, od kojih niko nije bio stariji od 20 godina, poklonio se general u penziji Špiro Niković.

"Prije 74 godine fašisti su na Belvederu okrvarili ruke do ramena, a čast zauvijek. Sjećanja antifašista na ovu stradalu omladinu biće vječna kao što je vječna naša domovina, jer se malo zemalja može pohvaliti takvim rodoljubima kao Crna Gora. Bol porodica strijeljanih omladinaca Bar je osjećao svom svojom dušom, i ugradio ga u kolektivno sjećanje. Inicijativa porodica je da od danas SUBNOR; grad i sve društveno-političke organizacije preuzmu zajedničku odgovornost da ne usahne sjećanje na ove nevine žrtve", rekao je Niković.

Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić naglasio je da je prije 74 godine ugašena jedna barska mladoat koja je bila kriva samo zato što je željela slobodu “i voljela ovaj grad”.

"Za nas od tad ovo više nije običan dan, već dan kojeg ćesmo se vječno sjećati i razmišljati o toj žrtvi, sa li mi u slobodi činimo sve da se žrtva mladosti Crne gore u antifašističkoj borbi dostojno čuva, obilježava i prenosi na mlade. Zato je obaveza svih da antifašizam koji je u temeljnim vrijednostima ove države i na druge načine još više približimo mladima", dodao je dr Srzenzić.

U znak sjećanja na strijeljanu omladinu, JP Kulturni centar Bar i Opštinski odbor SUBNORa i antifašista Bara večeras od 21:30 u Starom Baru, shodno višedecnijskoj tradiciji, organizuju kulturno-umjetničku manifestaciju “U ime crvene košulje”.

Bonus video: