KUPIO 80 MILIONA VRIJEDNO ZEMLJIŠTE

Tehnološko čudo: Bil Gejts će podići grad po svojoj mjeri

Novi grad nalaziće se u blizini nedavno otvorenog puta Interstate-11, čija bi trasa trebalo da prolazi kroz sam grad, nastavljajući dalje prema Las Vegasu
2 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Reuters
Bil Gejts, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 13:56h

Jedan od osnivača kompanije Microsoft kupio je u Arizoni zemljište vrijedno 80 miliona dolara na kom planira da izgradi svoj grad, prenosi hrvatski Tportal.

Belmont Partners, kompanija za trgovinu nekretninama u vlasništvu Bila Gejtsa, nedavno je kupila ogromnu parcelu, na zemljištu u Tonopahi, osamdeset kilometara zapadno od grada Feniksa, veličine 10,1 hiljadu hektara gdje namjerava da podigne 'pametni grad' koji će nazvati Belmont. 

Planiraju da to bude zajednica koja gleda u budućnost, s komunikacijskom i drugom infrastrukturom koje će počivati na najnovijim tehnologijama, osmišljenim temeljem visokobrzinskih digitalnih mreža, podatkovnih centara, novih tehnologija proizvodnje i modela distribucije, autonomnih vozila i samostalnih logističkih čvorišta, navedeno je u saopštenju za javnost Belmont Partnersa. 

Ideja je preobraziti 'sirov, prazan prostor u sa svrhom podignut grad s modelom prilagodljive infrastrukture'. Navodno će imati prostor za 80 hiljada stambenih jedinica, 190 hektara za javne škole i više od 320 hektara za kancelarije, markete i druge poslovne prostore. 

Novi grad nalaziće se u blizini nedavno otvorenog puta Interstate-11, čija bi trasa trebalo da prolazi kroz sam grad, nastavljajući dalje prema Las Vegasu. Nije poznato kad bi trebalo da bude sagrađen.