Projekat težak 70 miliona, a put kad bude

Zbog minimalnog ograničenja (do pedeset kilometara na čas) i gužvi koje se stvaraju na graničnom prelazu Šćepan Polje, put od Plužina do Foče (55 kilometara) traje oko sat i po prosječne voženje, što dodatno zamara putnike. Na sličnoj razdaljini, od Podgorice do Nikšića (51 kilometar) putovanje automobilom traje oko 45 minuta prosječne vožnje, gotovo upola manje
729 pregleda 4 komentar(a)
PLUŽINE - FOČA, Foto: Boris Pejović
PLUŽINE - FOČA, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.07.2018. 19:02h

Iako pruža pogled na prelijepe krajolike Pivskog jezera, kanjone rijeka Pive i Drine, magistralni put Plužine–Foča zbog oštrih i strmih krivina, uskog puta, starih mostova i makadama uliva strah i nelagodu svakom putniku.

Riječ je o putu koji povezuje Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu (BiH), odnosno Republiku Srpsku (RS), a kojim su prije dvije sedmice putovali reporteri “Vijesti”.

Zbog minimalnog ograničenja (do pedeset kilometara na čas) i gužvi koje se stvaraju na graničnom prelazu Šćepan Polje, put od Plužina do Foče (55 kilometara) traje oko sat i po prosječne voženje, što dodatno zamara putnike. Na sličnoj razdaljini, od Podgorice do Nikšića (51 kilometar) putovanje automobilom traje oko 45 minuta prosječne vožnje, gotovo upola manje.

Mještani pograničnih predjela Crne Gore i BiH smatraju da je magistrala Plužine-Foča posljednja rupa na svirali objema državama, jer se u njega, tvrde, nije ništa uložilo od raspada Jugoslavije – gotovo 30 godina.

Šezdesetogodišnji Dragan Dubljević iz Plužina tvrdi da strahuje uvijek kada mu sin putuje do Foče – autobusom ili automobilom.

“Mislim da se u njega ništa nije ulagalo od kada se sedamdesetih izgradila brana na Mratinju, a da ne pominjem detalj da još nijednog stradalog nijesu izvukli iz Pivskog jezera”, kazao je.

Koliko god loš i opasan bio, tih dvadesetak kilometara crnogorskog puta su autoput u poređenju sa dijelom “makadamske magistrale” do Foče. Taj dio počinje uskim drvenim mostom na rijeci Tari, neposredno prije bosanskohercegovačke carine, preko kojeg može proći samo jedan automobil i tu se u jeku sezone redovno stvara gužva od dvadesetaka utomobila.

Iako je riječ o nekih 14 kilometara od bosanske carine pa do ulaza u ovaj grad na istoku Republike Srpske, potrebno je, zbog makadam i gužvi na putu, oko četrdesetak minuta prosječne voženje da se stigne do cilja.

Fočanka Neda Radanović, koja ima kuću uz ovaj put, tvrdi da je tu nelagodno živjeti, naročito ljeti kada se zbog jako frekventnog saobraćaja podigne prašina.

“Više puta smo se obraćali gradu, Republici, državi, ali odgovor je uvijek bio da nema para”, tvrdi ova vremešna mještanka.

Iz crnogorske Direkcije za saobraćaj saopštili su da je za tu magistralu nadležno krovno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, na čijem čelu je Osman Nurković. Iz tog resora, pak, od 19. juna nijesu odgovorili da li će se i šta učiniti sa spornim putem. Ministarstvo saobraćaja i veza RS bilo je, međutim, ekspeditivnije i saopštili su da postoji projekat za rekonstrukciju te saobraćajnice, vrijedan 70 miliona eura, a koji je finansirala Evropska komisija.

“Projekat rekonstrukcije magistralnog puta M-18 (Foča-Plužine) obuhvata dionicu... od 20,2 kilometra (na strani RS), a na strani Crne Gore dionicu dužine 25,4 kilometra. Evropska komisija je finansirala iz IPA programa izradu projektne dokumentacije za izgradnju magistralnog puta... sa međudržavnim mostom”, saopšteno je iz tog resora.

Glavni projekat je, tvrde, isporučen njihovom Javnom preduzeću “Putevi Republike Srpske”, dok su imali inicijativu prema Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se što ranije zaključi sporazum između savjeta ministara dviju država o izgradnji međudržavnog mosta.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza tvrde da će se nakon potpisivanja i ratifikacije Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare i finalizaciji finansijske konstrukcije započeti sa realizacijom ovog projekta.

Put prema Vraćenovićima završavaju u septembru

Pored graničnog prelaza “Šćepan Polje”, frekvencija saobraćaja povećana je i na graničnom prelazu “Klobuk”, prema Trebinju, nakon što je zbog rekonstrukcije, većim dijelom dana zatvoren ganični prelaz prema Bileći. Iz Direkcije za saobraćaj tvrde da će rekonstrukcija puta Petrovići-Vraćenovići-Deleuša biti završena u septembru 2018. godine.

“Radovi na rekonstrukciji podrazumijevaju proširenje postojećeg puta sa širinom kolovoza od 6,50 metara, sa proširenjima u krivinama, izradu nove kolovozne konstrukcije, izradu jednostranog trotoara kroz naselje Vraćenovići i izradu kružne raskrsnice u Petrovićima”, piše u saopštenju.

Vrijednost ugovorenih radova je, tvrde, oko 3,6 miliona eura.

Bonus video: