Samo zimske gume donose bezbjednost

Zimske gume su bolje i po suvom kolovozu, kada temperatura padne ispod 7 stepeni
584 pregleda 12 komentar(a)
Zimske gume
Zimske gume
Ažurirano: 14.11.2017. 06:30h

Vozači u Crnoj Gori će od 15. novembra do 31. marta da budu obavezni da tokom vožnje na dionicama koje odredi Uprava policije imaju zimsku opremu. To podrazumijeva zimske gume na pogonskim točkovima ili ljetnje gume sa minimalnom dubinom šare od 4 mm plus lance spremne za montažu.

Da li da se odlučimo za montažu zimskih guma ili da jednostavno u prtljažnik vozila ubacimo odgovarajuće lance?

“U principu to zavisi od toga gdje neko živi koliko putuje ćesto i gdje putuje, ako se neko kreće u lokalu kroz Podgoricu ili na primorju, on realno nema potrebe za zimskim gumama. Mada ako planira samo jednom da pođe trebalo bi da ozbiljno razmisli o zimskim pneumaticima”, kaže Aleksandar Vujačić, vlasnik servisa pneumatika.

Sa stručnog aspekta zakonsko rješenje je svojevrstan kompromis. Ako želite bezbjednost zimske gume nemaju alternativu. Oni pružaju bolje performanse ne samo po snijegu i ledu, več i na suvom kolovozu kada temperature padnu ispod sedam stepeni. Međutim, uvjerenje nekih vozača da su zimske gume bolje od ljetnjih i po kiši je pogrešno.

“U principu, ljetnja guma dominira i u zimskim uslovima u vožnji po mokrom asfaltu. Međutim u najekstremnijim uslovima, vjerovatno bi tu zimska guma imala blagu prednost, ali tada već ne bismo pričali o mokrom nego o zaleđenom putu”.

U slučaju da imate zimske gume koje su poprilično istrošene, razmislite da li je došao pravi trenutak za kupovinu novih.

“Teško je reći kad je pravi momenat jer je to individualna stvar. Pitanje koliko se vi osjećate sigurno sa postojećim i koliko one dobro funkcionišu. To ne možete da znate dok ih ne probate u zimskim uslovima. Neka guma može da zadovoljavava potrebe i dok je na zakonskom minumumu, a neka ne. U principu ispod 5 mm dubine šare ne smijete da čekate zimu”, kaže Vujačić.

Izbor gume zavisi od individualne potrebe vozača i od samog vozila. Snažniji i brži automobili i teža vozila teća zahtijevaju pneumatike koji mogu da se nose sa snagom i masom. Važan faktor su i navike i stil vožnje samog vozača.

“Za prosječne vozače preporučujem srednji kvalitet. Izuzetno zahtjevnim vozačima, koji prelaze velike kilometraže, koji putuju u inostranstvo trebaju premijum pneumatici, a za one koji se kreću u lokalu većina guma će 'završiti posao'”.

U slučaju da ljetnje gume treba da odložite u svojoj garaži ili podrumu, treba da ih smjestite na suvom mjestu i na ravnoj podlozi. Ako su montirane na felge možete da ih položite vodoravno, a ako su bez felge poređajte ih uspravno i povremeno ih okrećite. Za one koji nemaju mogućnost za odlaganje guma, servisi pneumatika često imaju skladišta u kojima će gume dočekati proljeće u propisnom stanju.

Bonus video: