SD Tivat: Teoretičari i advokati sa društvenih mreža pokušavaju da prebace odgovornost na opoziciju

"Zaista je jeftin pokušaj sakriti nestručnost i kašnjenje u donošenju jednog jedinog akta, koji je bio neophodan uslov za usklađivanje sa Zakonom, iza onih koji bojkotuju rad lokalnog parlamenta"

1131 pregleda 1 komentar(a)
SD, Foto: Socijaldemokrate
SD, Foto: Socijaldemokrate

Opštinski odbor Socijaldemokrata (SD) Tivat saopštio je danas da "razni teoretičari i advokati sa društvenih mreža pokušavaju da prebace odgovornost na opoziciju zbog nemogućnosti usvajanja akata koji su neophodni za nesmetan rad privrednih društava".

Oni su reagovali na tvrdnje čelnika Opštine Tivat da "SDP, DPS, SD i HGI iz najsebičnijih interesa nanose ogromnu štetu gradu i građanima".

Iz SD Tivat su kazali da je Zakon o privrednim društvima objavljen u Službenom listu Crne Gore 3.7.2020. godine, a stupio na snagu 11.7.2020. godine.

"U dopisu odbora direktora DOO "Vodovod i kanalizacija" Tivat, koji je odbornicima proslijeđen od strane Skupštinske službe, navedeno je da su ostala privredna duštva koja su registrovana u CRPS do stupanja na snagu ovog zakona radi usklađivanja sa odredbama ovog zakona, dužna da ista usklade u roku od 18 mjeseci od dana stupanja na snagu zakona. Međutim, privredno društvo, Vodovod i kanalizacicija Tivat je preregistrovano iz Javnog preduzeća u DOO još 2013. godine, pa čudi činjenica da su dali sebi za pravo da se pozivaju na stav 2 člana 239 Zakona o privrednim društvima, umjesto na stav 1 Zakona o privrednim društvima koji jasno kaže da su AD i DOO dužni svoja akta uskladiti u roku od 9 mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o privrednim društvima", ističe se u saopštenju SD Tivat.

Oni su dodali da "imajući u vidu navedenu odredbu, jasno se može zaključiti da su DOO "Vodovod i kanalizacija" Tivat, ali i druga privredna društva kojima je opština osnivač, probila rokove za usklađivanje akata i da je to trebalo biti urađeno najkasnije do 11. aprila 2021. godine".

"To je period kada je opozicija pružala punu podršku rada lokalnog parlamenta i kada su se navedeni akti nesmetano mogli usvojiti, pa se pitamo zašto to preduzeća nijesu uradila godinu dana unazad od kada je Zakon stupio na snagu, već sada traže krivca u opoziciji za ono za šta oni nijesu bili sposobni na vrijeme uraditi. Još jedna bitna činjenica za ukazati jeste da se ne radi o preregistraciji Društva kako se kroz dopis ponegdje može zaključiti, već se radi o usklađivanju organizacije društva, odnosno akata društva čiju promjenu je samo neophodno registrovati u CRPS", piše u saopštenju SD Tivat.

Oni su poručili da su "po Zakonu rokovi odavno prošli, a Centralni registar nije pristupio likvidaciji i gašenju preduzeća, a i da jeste jedno je sigurno, a to je da opozicija ne bi bila kriva već isključivo stručne službe preduzeća koje su bile u obavezi na vrijeme preduzeti korake ka usklađivanju navedenih akata i predočiti ih Skupštini na usvajanje najkasnije do aprila 2021. godine, a ne u poslednjoj sedmici oktobra kada je po njihovom računanju rokova, bio poslednji datum za uskladiti akte, što se može zaključiti iz dopisa koji je Odbor direktora proslijedio Skupštinskoj službi gdje se kao tačka dnevnog reda navodi Odluka o donošenju Statuta 22.10.2021. godine".

"Zaista je jeftin pokušaj sakriti nestručnost i kašnjenje u donošenju jednog jedinog akta, koji je bio neophodan uslov za usklađivanje sa Zakonom, iza onih koji bojkotuju rad lokalnog parlamenta. S toga vam predlažemo da se suočite sa činjenicom da vam je podrška uskraćena, i da ste vi jedini krivci ukoliko dođe do određenih posledica po privredna društva kojima ste osnivač, i nad kojima osim Odbora direktora i vi vršite nadzor što je bila vaša obaveza,ali razumijemo da usljed organizacije ljetnjih koncerata niste imali vremena da se bavite ovim stvarima", zaključuje se u saopštenju SD Tivat.

Bonus video: