Vatrogasci će dežurati na Gorici i u gradskim opštinama 24 sata

Čađenović je kazao da je Služba zaštite preduzela sve planirane aktivnosti za adekvatno obavljanje intervencija na terenu koje su, kako je rekao, brojne tokom ljetnje sezone
71 pregleda 0 komentar(a)
vatrogasci, Foto: Shutterstock
vatrogasci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2018. 10:58h

Služba zaštite Glavnog grada planira da za sezonu otvori ispostave u gradskim opštinama i na brdu Gorica, na kojima će po jedna ekipa dežurati 24 sata, najavio je komandir te službe Andrija Čađenović.

„Oni će zajedno sa ekipama iz glavne baze na Starom aerodromu i sa ispostave u bivšoj fabrici „Radoje Dakić“ reagovati u slučaju potrebe“, kazao je Čađenović agenciji MINA.

On je podsjetio da se u Službi zaštite dežura 24 sata tokom čitave godine.

„Ukoliko u toku sezone bude povećan obim poslova biće uvedena pripravnost i mobilizacije dodatnih snaga u cilju pomoći snagama na terenu i što efikasnijem obavljanju svih zadadaka koji se stave pred nama“, rekao je Čađenović.

On je saopštio da je Služba zaštite preduzela sve planirane aktivnosti za adekvatno obavljanje intervencija na terenu koje su, kako je rekao, brojne tokom ljetnje sezone.

„Glavni fokus stavljen je na pripremi ljudstva za što efikasnije i bolje obavljanje zadataka na terenu, što je obavljano kroz svakodnevno uvježbavanje tokom godine, kao i brojne obuke i vježbe organizovane u prethodnom periodu u državi i inostranstvu“, naglasio je Čađenović.

Detaljno su, kako je dodao, pripremljena i vozila, oprema i sredstva koja će se koristiti u toku sezone.

Čađenović je najavio da će prije početka sezone sprovesti neke aktivnosti u cilju preventivnog djelovanje i jačanje saradnje sa građanima i nadležnim institucijama, između ostalo posjetiti najugroženija područja grada, dijeliti edukativne materijale i organizovati sastanke sa svim službama.

Kako je rekao, vjeruje da će preventivne mjere, ali i dogovori sa nadležnima u vezi suzbijanja izazivanja požara uroditi plodom i da se iskustvo od prošlog ljeta neće ponoviti.

„Zahvaljujući investicijama Glavnog grada od više od milion eura, podgorički vatrogasci su opremljeni u skladu sa najvišim standardima i da sa jačanjem tehničkih kapaciteta nastaviće se, istim intezitetom“, kazao je komandir Službe.

Prema riječima Čađenovića, nastoje se obezbijediti i investicije za obnavljanje voznog parka.

„Jedan broj starijih vozila koja su tehnički ispravna i prilagođena za najzahtjevnije akcije na terenu su već vremešna i česti su kvarovi koje usljed nedostatka rezervnih djelova nije moguće otkloniti u kratkom vremenskom periodu što je nekad neophodno“, objasnio je Čađenović.

On je kazao da je zahvaljujući investicijama Glavnog grada cjelokupan operativni sastav jedinice opremljen najsavremenijom zaštitnom opremom.

Čađenović je pozvao građane da prijave nadležnim organima svaku vrstu izazivanja požara.

„Neophodno je da u onim naseljima koja su naročito ranjiva blagovremeno preduzmu preventivne aktivnosti, očiste i pokose dvorišta i okućnice, pripreme vodu i sredstva za gašenje ukoliko do požara ipak dođe“, kazao je Čađenović.

Čađenović je poručio građanima da se, ako treba da neku površinu očiste spaljivanjem, obrate Službi i da će oni u skladu sa mogućnostima izaći u susret svakom zahtjevu, kao i do sada.

Bonus video: