Kako bakterije manipulišu našim mozgom

“Naša ishrana ima ogroman uticaj na populacije mikroorganizama u našim crijevima”, rekao je Malej i dodao: “To je čitav ekosistem, koji evoluira u vremenskoj razmjeri od samo nekoliko minuta”
103 pregleda 2 komentar(a)
Bakterija, Foto: Shutterstock
Bakterija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2017. 15:33h

Sljedeći put kada ne možete da shvatite zašto imate iznenadnu želju da slistite čokoladnu tortu - uzmite u obzir mogućnost da to nije samo vaša želja. Novo istraživanje ukazuje da armije bakterija koje žive u vašim crijevima mogu da pozovu vaš mozak kako bi dobile šta žele.

Svi smo čuli za univerzum bakterija u našim tijelima, ali je veoma malo poznato koliko je ogroman univerzum u odnosu na ostali dio nas: bakterije nadmašuju broj svih ćelija našeg tijela u razmjeri 100 prema 1. Baš kao i mi, određene bakterije imaju ukus za određene hranljive materije i razvile su načine na koji utiču na svog domaćina da im dostavi više onoga što žele od ponuđenog na stolu za večeru.

“ Bakterije u našim crijevima su izuzetno manipulativne”, rekao je doktor nauka Karlo Malej, direktor Centra za evoluciju i rak Univerziteta Kalifornija u San Francisku i koautor istraživanja. “Postoji velika razlika interesa predstavljenih mikroorganizama, od kojih su neki u skladu sa našim ciljevima ishrane, a drugi nisu”.

Još uvijek nije potpuno poznato kako dolazi do toga, ali naučnici vjeruju da bakterija ispušta hemijske signale koji se prenose duž pneumogastričnog živca - autoputa nervnog sistema koji ide od organa za varenje do mozga. Ovi signali možda utiču na raspoloženje i apetit, što utiče na nas tako da želimo više onoga što bakterije žele u našim ustima.

“Naša ishrana ima ogroman uticaj na populacije mikroorganizama u našim crijevima”, rekao je Malej i dodao: “To je čitav ekosistem, koji evoluira u vremenskoj razmjeri od samo nekoliko minuta”.

Deformisana bakterija pronađena samo u crijevima Japanaca, na primer, evoluirala je kako bi posebno varila morsku travu, što je dio uobičajene japanske ishrane. Na isti način, određene bakterije opstaju na masti i šećeru koje se nalaze u ishrani bogatoj tim sastojcima.

Postoji teorija da, ukoliko bakterije žele šećer, one koriste sistem štapa i šargarepe; određene hemikalije nas čine da se osjećamo loše dok ne unesemo šećer, a onda druge poprave naše raspoloženje kao nagradu za unošenje dobara.

“Mikrobi imaju kapacitet da manipulišu ponašanjem i raspoloženjem mijenjanjem signala u pneumogastričnom živcu, mijenjajući receptore ukusa, proizvodeći toksine kako bi činili da se osjećamo loše i oslobađanjem hemijskih nagrada koji čine da se osjećamo dobro”, navodi koautorka studije Atina Aktipis, doktor nauka.

Dobre vijesti su, navode naučnici, što možemo da utičemo na mijenjanje stanovnika naših crijeva kroz izbor hrane.

“Zbog toga što se mikrobima veoma lako manipuliše pomoću prebiotika, probiotika, antibiotika...i promjenom ishrane, mijenjanje naših mikroba nudi prilagodljiv pristup inače neprilagođenom problemu gojaznosti i nezdravoj ishrani”, navode naučnici.

Bonus video: