Ribar: Da ima ajkula, prvi bih je sreo

“Bacamo plutajući parangal, pa bi se bar jedna uhvatila. Možete na 20 milja da sretnete modrulja koji je bezopasan”, istakao je Rafailović
644 pregleda 4 komentar(a)
more, Foto: Shutterstock
more, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2018. 16:57h

„Nema mjesta panici, jer da ima ajkula, prvi bih je ja sreo“, riječi su budvanskog ribara Ilije Rafailovića, koji decenijama plovi po moru.

Priča o ajkulama aktuelizovana je nakon što je turista prijavio da je u moru kraj Bečića vidio ajkulu, zbog čega je i granična policija kontrolisala akvatorijum.

Sa navodima dr Aleksandra Joksimovića, ihtiologa iz Instituta za biologiju mora iz Kotora, da se vjerovatno radi o velikom primjerku ribe vrste veliki bucanj (mola mola), saglasan je i ribar: „To je sigurno bio takozvani „mjesec“ kako ga zovemo, riba sa specifičnim leđnim perajem, koja kada je ovako lijepo vrijeme voli da izađe na površinu. Svakodnevno pređem po 40 do 50 milja brodom i mogu da potvrdim da ajkula nema u našem priobalju. Možete na 20 milja od obale da sretnete malog modrulja do 10 kilograma, koji je bezopasan“, ispričao je Rafailović.

On navodi da ribari bacaju plutajući parangal, pa bi se bar jedna ajkula uhvatila.

Iako, kako stručnjaci tvrde u Jadranskom moru, koje se računa za relativno bezbjedno, živi oko 28 vrsta ajkula, napadi na kupače su izuzetno rijetki. U Hrvatskoj se poslednji dogodio 1973, kada je stradao 21–godišnji njemački turista, a u Crnoj Gori jedini zabilježeni slučaj napada velike bijele ajkule bio je 1955. godine, kada je kod Velike ponte na plaži Mogren u moru stradao student iz Čačka.

„U uvali iza ove stijene, kupajući se sa drugovima, 13. VII 1955. izgubi život Tomašević Stevan Stevica, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22. godini, kao žrtva morske nemani“, stoji na spomen ploči stijene ispod koje je navodno ajkula raskomadala mladića.

Toga dana na plaži se kupao sa prijateljima BudvaninSlobodan Bobo Mitrović: „Bili smo djeca, ali sjećam se panike u gradu, nije bilo motora, pa su svi barkama veslajući krenuli ka plaži“, kazao je Mitrović.

Bonus video: