SAD tvrde da Rusija pravi spiskove Ukrajinaca koji će "biti ubijeni ili poslati u logore"

Procurelo pismo američkog ambasadora u UN upozorava na „katastrofu ljudskih prava“ u slučaju invazije

2911 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta u Kijevu, Foto: Reuters
Sa protesta u Kijevu, Foto: Reuters

Ruske snage "kreiraju spiskove identifikovanih Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslati u logore" u slučaju invazije, navodi se u pismu koje su SAD poslale šefici Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bačele, piše Vašington post.

U pismu bez datuma se navodi ponašanje Rusije u djelovima Ukrajine koje već okupira i kaže se da nedavne informacije sugerišu da se planiraju dalje zloupotrebe, koje su ranije uključivale "ciljana ubistva, otmice/prisilne nestanke, nepravedan pritvor i upotrebu mučenja".

U poruci američkog ambasadora pri UN Šebe Kroker upozorava se da bi ruska invazija na Ukrajinu stvorila "katastrofu ljudskih prava" sa vjerodostojnim informacijama da će ruske snage takođe "koristiti smrtonosne mjere za razbijanje mirnih protesta", prenosi Gardijan.

Kroker, u svom pismu, kaže da je pisala visokom komesaru UN za ljudska prava zbog njegovog mandata i prisustva u Ukrajini.

U pismu se navodi da oni koji će najvjerovatnije biti na meti uključuju "ruske i bjeloruske disidente u egzilu u Ukrajini, novinare i antikorupcijske aktiviste, i ranjivu populaciju kao što su vjerske i etničke manjine i LGBTQ+ osobe".

Pismo se pojavilo nakon najnovijeg naleta diplomatije, u kojem su Džo Bajden i Vladimir Putin u principu odobrili ideju samita dva lidera, čiji je cilj deeskalacija ukrajinske krize. Taj korak – pod uslovom da Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu – preduzet je uz pomoć francuskog predsjednika Emanuela Makrona, nakon razgovora sa dvojicom lidera u nedjelju uveče.

Format sastanka biće odlučen na sastanku državnog sekretara Antonija Blinkena i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u četvrtak.

Pojavili su se i dodatni detalji o američkim planovima sankcija, a Rojters je izvjestio da SAD namjeravaju da zabrane američkim finansijskim institucijama da obavljaju transakcije za velike ruske banke u slučaju invazije. U izvještaju, koji se poziva na tri izvora, navodi se da mjere imaju za cilj da naškode ruskoj ekonomiji presijecanjem "korespondentskih" bankarskih odnosa između ciljanih ruskih banaka i američkih banaka koje omogućavaju međunarodna plaćanja.

Iako je prijetnja sankcijama već bila iznesena, plan za prekid korespondentskih bankarskih veza, koji podupiru globalne tokove novca, nije ranije objavljen.

Bonus video: