Hapšena policajka hoće izmjenu ZKP-a

Traži duži rok za dostavljanje ličnih podataka osoba protiv kojih se podiže privatna optužnica
111 pregleda 18 komentar(a)
Vesna Todorović, Foto: Facebook
Vesna Todorović, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.06.2018. 17:20h

Hapšena granična policajka Vesna Todorović nedavno je na razne adrese uputila pismo kojim predlaže izmjenu Zakona o krivičnom postupku.

Ona traži da se produži rok za dostavljanje ličnih podataka osoba protiv kojih se podiže privatna optužnica.

Na takav potez odlučila se, kako objašnjava u dopisu “Vijestima”, nakon što je prvog dana juna dobila rješenje podgoričkog Višeg suda kojim joj se sugeriše na nedostatke u optužnici koju je podigla protiv predsjednika Osnovnog suda u Ulcinju Amira Đokaja.

Da otkloni nedostatke, koji se odnose na jedinstveni matični broj, nadimak ako ga ima, ime i prezime roditelja, djevojačko prezime majke, gdje je rođen, i ostale lične podatke tuženog, Vijeće joj je dalo rok od tri dana.

”Ja, kao privatni tužilac preduzela sam sve što je u mojoj moći radi pribavljanja podataka na način što sam poslala molbe za tražene podatke, ali meni kao fizičkom licu te podatke niko neće dati, jer to nije regulisano ZKP-om. Nadala sam se i kako je bila praksa suda da će sud potrebne podatke tražiti po službenoj dužnosti, jer meni kao privatnom tužiocu takve podatke neće dati ni nadležno ministarstvo, a ni sud”, navodi u pismu Todorovićeva.

Ovakvim postupanjem od strane Višeg suda, dodaje, dovodi se kao privatni tužilac u veoma nezavidnu situaciju, jer ona kao privatni tužilac ne može pribaviti podatke za lice protiv koga se podiže optužnica ili optužni predlog, pa takva optužnica ili optužni predlog može da se odbaci kao nepotpuna.

„S obzirom na to da sam podnijela i krivičnu prijavu protiv tužioca ODT-a u Ulcinju Resulbegović Faruka zbog izvršenja krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, narušavanja nepovredivosti stana, protiv zakonitog pretresanja, neovlašćenog prisluškivanja i snimanja i neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka, kao i podigla optužni predlog protiv policijskih službenika Brajković Igora, Terzić Nikole iGujić Petra zbog istih krivičnih djela, gore navedena problematika, tj. dopunjavanje sa ličnim podacima opet će mi predstavljati problem kao privatnom tužiocu”, navodi se u pismu.

Obratila se premijeru Dušku Markoviću, ministru pravdeZoranu Pažinu, predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću, vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, ombudsmanu Šućku Bakoviću i Advokatskoj komori Crne Gore.

Todorovićeva i njena kćerka Karnela Šćekić uhapšene su 9. novembra zbog sumnje da su turskom državljaninu Ozeru Ercanu za 5.000 eura prodale falsifikovani pasoš i odavale mu tajne podatke.

Policija je tada saopštila da koleginicu sumnjiče da je preko službene aplikacije pratila kretanje pripadnika kriminalnog miljea i preko kćerke ih odavala Ercanu.

Zbog toga će im, nakon potvrđene optužnice, biti suđeno pred ulcinjskim Osnovnim sudom.

Bonus video: