Ambasada Ukrajine: Rusija se sprema za produženi rat u Ukrajini

Razmatraju se opcije za dalji pritisak na Ukrajinu, posebno povećanje vazdušnih udara i granatiranja "Iskanderima" pa i preostalim visoko preciznim oružjem. Uništavanje vojne i civilne infrastrukture, teror nad civilima"

2381 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz centra Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz centra Kijeva, Foto: Reuters

Ukrajinska ambasada u Crnoj Gori saopštila je da se "Rusija sprema za produženi rat u Ukrajini".

"Povlačenje, konačno gubljenje obraza za Putina je neprihvatljivo. Razmatraju se opcije za dalji pritisak na Ukrajinu, posebno povećanje vazdušnih udara i granatiranja "Iskanderima" pa i preostalim visoko preciznim oružjem. Uništavanje vojne i civilne infrastrukture, teror nad civilima. Cilj je potpuno demoralisati Ukrajince, natjerati ih da odustanu, nanijeti maksimalnu štetu ukrajinskoj ekonomiji", navodi se u saopštenju.

Iz ukrajinske ambasade navode da Rusija vrši pregrupisavanje oklopnih formacija, kombinujući to sa udarima krstarećim raketama.

"Praktikuje se takozvana "čečenska varijanta", kada se napadne bilo koji sumnjivi predmet. Unutar Rusije cenzura se pooštrava, moguće je predvidjeti gašenje spoljnog interneta. Nadležni će učiniti sve da spriječe objavljivanje informacija".

Dodaju da je u vanjskopolitičkom formatu fokus na Kini.

"Čvrstoća saveza Moskva-Peking se već uočava. Uprkos nezadovoljstvu Nebeskog carstva ruskim vođenjem rata punog razmjera u Ukrajini, Kina je sklona da podrži Rusiju. Takođe će rasti rusko-američki antagonizam. Širenje "civilizacionog jaza" između Rusije i zapadnih zemalja. Rusija će i dalje zaostajati u informacionom suprotstavljanju. Kremlj će se fokusirati na samoodbranu i suzbijanje unutrašnjih protesta i neslaganja. Iz taktičke perspektive, Kremlj razmatra održive scenarije za obezbeđivanje svog prisustva u Ukrajini. Prioriteti su kijevski pravac i južni regioni sa akcentom na Herson (vodeni kanal) i kopneni koridor do L/DNR. Destruktivnost sankcija se već manifestuje u padu ekonomskih indeksa. Pretpostavlja se. Da će ovaj efekat u početku biti "zaustavljen" infuzijama iz rezervnih fondova. Već u drugom kvartalu doći će do pada BDP-a i porasta nezaposlenosti", saopšteno je.

Ističu da će se u spoljnom ključu, formiranje "antiruskih koalicija" posmatrati na različitim nivoima - od slanja stranih dobrovoljaca na front, do lobiranja za dalje sektorske sankcije protiv Ruske Federacije.

"Bjelorusija neće zvanično slati trupe u Ukrajinu, nezvanično, one su već prisutne. Strateški je važno da se "presječe" koridor duž linije "Vilča – Ivankov", gdje Rusi stalno prebacuju pojačanja iz Belorusije, koja potom idu ka Kijevu. Moguće provokacije u blizini Pridnjestrovlja, pokušaji iskrcavanja trupa, napadi na Odesku oblast iznad Odese (zatvoriti prilaze gradu odozgo, bliže Nikolajevskoj oblasti) Od vjerovatnih taktičkih opcija - Rusija će odustati od sveobuhvatne ofanzive i pokušati da se "ukopa" u Ukrajini, stvori "kvazi-ORDLO" u raznim oblastima, kontroliše strateške objekte i vodeni kanal do Krima. Iskoristiće ovo kao polugu pritiska na Kijev. U slučaju da dalji pregovori ne daju rezultate, Rusija će pokušati da Ukrajini nanese maksimalnu materijalnu štetu, izazove dalji odliv izbjeglica, sprovede transportnu i prehrambenu blokadu, ostavi Ukrajince bez struje, gasifikacije i pokuša da uništi Ukrajince. ekonomija koliko je to moguće", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: