Sve poskupljuje samo cijena jagnjadi ne mrda

Prema podacima iz žabljačkog Agro-biznis info-centra, stočari su organizovano prodali 3.000 jagnjadi firmama “Mesopromet“ iz Bijelog Polja i “Gradina kompani“ iz Rožaja
453 pregleda 3 komentar(a)
Ovce, ispaša, Foto: Obrad Pješivac
Ovce, ispaša, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 28.10.2018. 17:58h

Durmitorski stočari nezadovoljni su cijenom od 2,3 po kilogramu po kojoj su jagnjad otkupljivana i ove godine.

Više stočara “Vijestima” je kazalo da su nezadovoljni cijenom ponajviše zbog toga da se, za razliku od mnogih drugih roba na tržištu, godinama nije mijenjala.

Prema podacima iz žabljačkog Agro-biznis info-centra, stočari su organizovano prodali 3.000 jagnjadi firmama “Mesopromet“ iz Bijelog Polja i “Gradina kompani“ iz Rožaja.

“Pored akcije koja je organizovana tokom septembra i oktobra, procjena je da je još oko 2.000 komada tržišnih viškova jagnjadi prodato neposrednim angažovanjem stočara”, kaže Darko Stijepović.

On navodi da je ukupan fond ovaca u Opštini Žabljak oko 5.000 grla.

Stijepović je najavio da će se organizovati i otkup krupne stoke.

“Od ukupno 2.500 grla priplodnih krava očekujem da će se na prodaju ponuditi oko 500 krava za klanja, bikova i volova”.

Stijepović ističe da je nepovoljna vremenska situacija tokom ljeta pričinila značajne štete stočarima i kada je riječ o sjenokosu.

“Rod je bio dobar, ali se zbog kiše kosidba produžila i tokom septembra. Sve je to uticalo na kvalitet sijena koje je izuzetno vlažno. Samim tim, sijeno je po kvalitetu loše, što može ostaviti posljedice i po zdravstveno stanje stočnog fonda”.

Gradonačelnik Veselin Vukićević kaže da je do sada za poljoprivredu potrošeno 17.250 eura budžetskih sredstva i da je u pripremi rebalans kojim će ta stavka biti uvećana na 19.000 eura, zbog zahtjeva za naknadu šteta.

“Do sada je po osnovu novčane podrške u slučaju šteta u poljoprivredi po zahtjevu poljoprivrednika isplaćeno 3.600 eura. Udovoljili smo zahtjevima poljoprirednika i opredijelili 400 eura za dopremanje kombajna za potrebe vršidbe žita. Polovinu projekta ugradnje deset solarnih panela na katunima, vrijednog 13.260 eura, snosila je Opština, a UNDP i Privredna komora 25 procenata, koliko i krajnji korisnici”.

Kao još jedan vid podrške poljoprivrednicima, Vukićević navodi da je potpisao ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede oko osiguranja imovine.

“Ugovor predviđa da u tom poslu vlada učestvuje sa 50 odsto sredstava, Opština sa 30, a poljoprivrednici pojedinačno sa 20 procenata. Olakšica je i što će obaveze moći da plaćaju u ratama”.

Vuci napali 250 ovaca i jagnjadi

Stijepović kaže da je proteklog ljeta, više nego ikad, stoka bila ugrožena od vukova.

“Oko 250 ovaca i jagnjadi napadnuto je u torovima, uglavnom na durmitorskim katunima. Stočari su pretrpjeli značajne štete koje su djelimično nadoknađene iz budžetskih sredstava lokalne uprave”.

Stijepović tvrdi da niko od stočara, izuzev firme HMD “Durmitor“, nije zaključio polisu osiguranja sa nekom od osiguravajućih kuća, kako bi se zaštitio od štete.

Bonus video: