Devastacija prirode: Tivatsku vlast ne zanimaju ekološki incidenti

Proteklih mjeseci u Tivtu se desilo nekoliko većih ili manjih incidenata - izlivanje u more naftom zauljenih tečnosti, čvrstog otpada, građevinskog otpada, zemlje i blata, dok na području Tivatskog polja niče sve više svojevrsnih deponija zemlje i građevinskog otpada
320 pregleda 1 komentar(a)
Blato u moru, Tivat, Foto: Siniša Luković
Blato u moru, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.05.2018. 19:40h

Opština Tivat distancira se od sve učestalijih ekoloških incidenata i aktivnosti koje dovode do devastacije prirode na kopnu i moru.

Proteklih mjesec-dva u Tivtu se desilo nekoliko većih ili manjih inicidenata sa izlivanjem u more naftom zauljenih tečnosti, čvrstog otpada, građevinskog otpada, zemlje i blata, dok na području Tivatskog polja niče sve više svojevrsnih deponija zemlje i građevinskog otpada.

Posebno je kritično stanje na potezu od kotorske raskrnice na Jadranskoj magistrali prema Solilima, uz lokalni put Tivat - Radovići, a gdje su hiljade kvadrata zemljišta gdje je nekada rasla makija, pretvorene u placeve za deponovanje zemljanih iskopa sa brojnih, ne samo tivatskih gradilišta. Nerijetko se tu deponuje i šut. Na tim mjestima svakodnevno se mogu vidjeti kamioni-kiperi koji dovoze i iskrcavaju na hiljade kubika zemlje ili šuta, i bageri koji taj materijal ravnaju i sabijaju.

Iz Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat “Vijestima” su rekli da gotovo svakodnevno obilaze ovu dionicu.

“Na pomenutoj lokaciji nije zatečeno odlaganje građevinskog šuta, već jedino odlaganje zemljanih iskopa. Zemlja kao takva, shodno Zakonu o upravljanju otpadom, ne predstavlja otpad, te je njeno deponovanje na privatnim parcelama dozvoljeno, budući da se njeno deponovanje vrši uglavnom radi pripremnih radova na čišćenju terena, poravnavanja terena i slično”, kažu u Komunalnoj inspekciji, napominjući da je parcela na kojoj se vrši odlaganje ovog materijala u privatnom vlasništvu.

Međutim, iako inspektori tvrde da nijesu zatekli odlaganje građevinskog šuta, na fotografijama koje su snimile “Vijesti” jasno se vidi da se pored zemlje, ovdje dovozi i ta vrsta otpada – komadi betona i asftala, plastični djelovi cijevi, najlon i drugi otpad koji ubrzo biva zatrpan zemljom.

“Vijestima” se obratilo i nekoliko građana koji sumnjaju da je ovdje pod okriljem noći odložen čak i određeni opasan otpad sa gradilišta velike trafo-stanice u Grblju, ali te navode nije bilo moguće pouzdano provjeriti.

Zanimljivo je, međutim, da iako je na teritoriji najmanje bokeljske opštine trenutno aktivno preko 80 gradilišta raznih objekata, Opština Tivat u svojoj prostorno-planskoj dokumentaciji nema zvanično određenu teritoriju ili lokaciju za odlaganje zemljanih iskopa i građevinkog otpada, već su oni koji stvaraju taj otpad obavezani da se sami postaraju da on bude uklonjen u skladu sa zakonom.

Još je gora situacija na moru gdje Tivat, koji u medijima i izjavama Vladinih funkcionera važi za “crnogorski Monte Karlo”, prednjači među svim primorskim opštinama po broju i učestalosti ekoloških incidenata.

Samo u proteklih nekoliko mjeseci, građani i mediji zabilježili su skoro deset takvih slučajeva – od izlivanja blata i zamućene vode sa gradilišta u more, preko više slučajeva izlivanja nafte i zauljenih tečnosti, fekalija, masnoće, čak i ogromne količine čvrstog otpada, plastičnih boca, kanistara, stiropora i ostalog što je prekrilo akvatorijum ispred gradske rive Pine i dijela Porto Montenegra.

Dio tih zagađenja dolazi sa plovila, ali mnogo veći broj incidenata dešava se u vezi sa materijama koje u more dospijevaju sa kopna, najčešće kroz kanale atmosferske kanalizacije.

Iz Opštine Tivat, međutim, konstatuju da oni “nisu upoznati sa tom statistikom” koju u praksi vidi svaki stanovnik grada.

“Opština Tivat najoštrije osuđuje svaki vid zagađivanja mora i nemarnog odnosa prema životnoj sredini. Služba za inspekcijske poslove Opštine Tivat nekoliko je puta izlazila na teren po prijavi građana i reagovala u skladu sa zakonom i u okvirima svojih ovlašćenja, a kako bi se spriječila onečišćenja mora izlivanjem sa kopna. Služba za inspekcijske poslove nedavno je kaznila određeno pravno lice nakon što je utvrđeno da je izvođenje građevinskih radova od strane ovog lica za posljedicu imalo zagađenje mora”, rekli su “Vijestima” u lokalnoj samoupravi.

Komunalne službe nemaju ni osnovnu opremu

Na pitanje zašto komunalne službe grada koji važi za centar elitnog nautičkog turizma u državi nemaju ni osnovnu opremu da mogu intervenisati u slučaju takvih incidenata, iz Opštine kažu da “kada je u pitanju izlivanje nafte, zauljenih tečnosti, fekalija, zemlje, mulja odnosno čvrstog otpada u more, shodno Zakonu o morskom dobru, staranje o zaštiti morskog dobra u nadležnosti je Lučke kapetanije”. “S toga organi Opštine Tivat nisu u potrebi posjedovanja plovila i drugih tehničkih sredstava za ove svrhe”, tvrde u Opštini, čiji komunalci prije petanestak dana nisu imali čime pokupiti nekoliko desetina kilograma komunalnog otpada, što je na zgražavanje turista i mještana plivalo u moru ispod Pina i Porto Montenegra.

Galerija

Bonus video: