Buterin: Nisam više milijarder

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) je 11. aprila ove godine saopštilo da je Buterinu dodijeljeno državljanstvo Crne Gore

16412 pregleda 27 komentar(a)
Buterin, Foto: Screenshot/Youtube
Buterin, Foto: Screenshot/Youtube

Vitalik Buterin, suosnivač blokčejn platforme Ethereum, posljednja je žrtva dramatičnog kolapsa kripto bogatstva, piše Biznis insajder.

"Nisam više milijarder", napisao je Buterin (28) u petak na Tviteru.

Buterin je kreirao Ethereum 2014. godine i vlasnik je digitalnog novčanika koji je još u novembru sadržao imovinu vrijednu oko 1,5 milijardi dolara.

Od tada je cijena Ether tokena koji je povezan sa blokčejnom pala za 55 odsto.

Tadašnje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) je 11. aprila ove godine saopštilo da je Buterinu dodijeljeno državljanstvo Crne Gore.

Na čelu MFSS je tada bio Milojko Spajić, a predsjednik Vlade bio je Zdravko Krivokapić.

Iz MFSS su tada rekli da je Buterinu državljanstvo dodijeljeno u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Buterin i nekadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić
Buterin i nekadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajićfoto: MFSS

Poručili su tada i da je "Buterin važan za doprinos razvoju blokčejn industrije i crnogorske ekonomije".

"Buterin je stekao crnogorsko državljanstvo prijemom, na predlog predsjednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića, a nakon inicijative ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića i mišljenja tog resora. Ministar unutrašnjih poslova (MUP), Sergej Sekulović je, prepoznajaći značaj ove inicijative, donio odluku o prijemu u crnogorsko državljanstvo Vitalika Buterina na predlog premijera i danas mu je uručen pasoš Crne Gore", pisalo je u saopštenju MFSS.

Iz tog Vladinog resora su tada kazali da je "grupa svjetskih stručnjaka u ovoj oblasti boravila u Crnoj Gori na poziv ministra Spajića, a saradnja sa njima je od posebnog značaja za doprinos razvoju crnogorske ekonomije, privlačenje investicija i otvaranje visoko-platežnih radnih mjesta u toj industriji".

"Vitalik Buterin kao najpoznatije ime ove industrije će doprinijeti daljoj promociji Crne Gore i sveukupnom razvoju kripto industrije u našoj državi. Crna Gora radi na uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će omogućiti da se na najbolji način iskoristi ova tehnologija i da doprinese rastu bruto-domaćeg proizvoda", kazali su 11. aprila iz MFSS.

Buterin je nakon nedavnog panela "Budućnost Sad! Nova era crnogorskih finansija", kazao da Crna Gora mora imati dobru legislativnu osnovu, kao i kapacitete za edukaciju mladih generacija da bi građani osjetili korist od ove tehnologije.

Bonus video: