Počeli sedmi Dani nauke: Sistematičnim istraživanjem do evropske porodice

Kristof Šefer iz Odsjeka za međunarodnu saradnju iz CERN-a zahvalio je u ime direktorice te prestižne institucije, Fabiole Đanoti, na toploj dobrodošlici, kao i inicijativi Damjanović na daljem jačanju saradnje sa CERN-om
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2017. 17:09h

Nauka je pokretač društvenih promjena i samo sistematično ulaganje u nju vodi do evropske istraživačke porodice, poručeno je na otvaranju festivalu Otvoreni dani nauke.

Izložbom „Art@CMS“, koju Ministarstvo nauke realizuje u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN i Univerzitetom Crne Gore, danas je svečano otvoren festival.

Ovogodišnje izdanje festivala je u duhu povezivanja nauke i umjetnosti, pod sloganom nauka otkriva – umjetnost stvara. Glavna izložba „Art@CMS“ je posvećena eksperimentu CMS-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica.

Ministarka Sanja Damjanović kazala je da je nauka pokretač društvenih promjena.

"I samo sistematičnim ulaganjem u nauku možemo biti dio evropske istraživačke porodice. Naučna istraživanja podrazumijevaju traganje za idejama, a samo jedna ideja je u stanju da pokrene lavinu drugih, što može dovesti do otkrića koja u većini slučajeva otvaraju vrata za novu budućnost, sa novim materijalima, novim radnim mjestima, transformišući privredu“, dodala je ona.

Kako je rekla Damjanović, sadržaj na festivalu je privlačan za sve uzraste i struke, kreativan i služi da inspiriše i ohrabri mlade ljude da se bave naukom i istraživanjem.

"Moje kolege iz CERN-a će ukazati na značaj internacionalizacije, umrežavanje naučnika i pokazati šta zapravo spoj ideja širom svijeta, akumulacija znanja i tehnologija mogu da stvore. U ovoj najprestižnijoj naučnoj instituciji, CERN-u, dominiraju upravo mladi ljudi“, saopštila je ona.

Rukovodilac CMS eksperimenta u CERN-u, Žoel Batler, kazao je da mu je drago što se Crna Gora priključuje CMS porodici i što će dati svoj doprinos u otkrivanju tajni Univerzuma, tamne energije, tamne materije i asimetrije.

"Nekoliko narednih decenija Crna Gora će sarađivati sa nama u daljoj razradi fizike čestice, i van Standardnog modela. Proučavaćemo svojstva Higsovog bozona, prije svega, a što znači i da moramo poboljšati i napraviti novi CMS i to uskoro, već nakon 2016. godine“, najavio je Batler.

Kristof Šefer iz Odsjeka za međunarodnu saradnju iz CERN-a zahvalio je u ime direktorice te prestižne institucije, Fabiole Đanoti, na toploj dobrodošlici, kao i inicijativi Damjanović na daljem jačanju saradnje sa CERN-om.

Prema njegovim riječima, velika je čast što se Crne Gora pridružila CMS eksperimentu i što je upravo premijer Duško Marković potpisao sporazum u julu, u Ženevi.

"U CERN-u je trenutno 11 korisnika iz Crne Gore i nadamo se da će broj biti veći u budućnosti“, poručio je Šefer.

Galerija

Bonus video: