Bar: Restauracija crkve bez znanja nadbiskupije

270 pregleda 3 komentar(a)
Crkva Sv. Katarine, Bar, Foto: Branko Maljević
Crkva Sv. Katarine, Bar, Foto: Branko Maljević
Ažurirano: 14.04.2018. 15:31h

Nadbiskup barski Rok Đonlešaj pozdravio je početak restauracije Crkve Sv. Katarine u Starom Baru, ali i istakao da nijesu o tome službeno informisani.

Čestitajući u ime Ordinarijata Barske nadbiskupije, sveštenstva, časnih sestara i vjernika početak radova, Đonlešaj je u pismu upućenom Ministarstvu kulture i “Kulturnom centru Bar” (KCB) naveo da je o važnom događaju za crkvu informisan putem medija.

Naveo je da su institucije trebalo da Ordinarijat obavijeste službenim putem, “jer je obnova ove crkve upravo potekla od Barske nadbiskupije još 2001”.

“Raduje nas da su nakon više od jedne decenije i konstantnog propadanja ovako reprezentativnog zdanja osigurana novčana sredstva i stručni nadzor, te božjom pomoću očekujemo uspješno poduzeće. Napominjemo da smo u cilju obnove za mandata monsinjora Gašija (Zef) organizovali Odbor sa predstavnicima Nadbiskupije, lokalnih organa i strukovnih institucija, te da je Barska nadbiskupija za arheološka istraživanja uplatila 1.800 njemačkih maraka, a za izradu projekta još 7.200, što je verifikovao Regionalni Zavod za zaštitu spomenika kulture”.

Iz KCB-a su “Vijestima” dostavili dopis Ordinarijatu od 22. marta, kojim nadbiskupa obavještavaju da je počela konzervacija i restauracija Crkve Sv. Katarine.

“Neizmjerno smo zahvalni za doprinos koji ste dali očuvanju ovog sakralnog objekta od zuba vremena, te svojim angažovanjem omogućili dio arheoloških istraživanja i izradu projekta sanacije, konzervacije i restauracije crkve i time omogućili da naš grad dobije restauriran još jedan važan spomenik kulture”, piše u dopisu koji je potpisao direktror Ćazim Nikezić.

Đonlešaj je podsjetio da se ranije stalo s projektom jer je Barska nadbiskupija bila spremna da izdvoji polovinu potrebnih sredstava, ali KCB “nije mogao da odgovori finansijskim potrebama”.

Bonus video: