pozvali ministartsvo i krivokapića da objavi evidencije isprava

CGO: MVP odbija pristup dokumentima koja se odnose na diplomatske i službene pasoše

"CGO je nedavno analizirao podatke MVP i utvrdio da je veći broj lica, suprotno propisima, zadržao ove isprave"

1995 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) odbija pristup dokumentima koje je ta NVO, kako navode, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražila.

"Tražena dokumentacija odnosi se na trenutno važeće i poništene diplomatske i službene pasoše, kao i one koji su izdati po diskrecionom odobrenju ministra", dodaje CGO.

Navode da je CGO nedavno analizirao podatke MVP i "utvrdio da je veći broj lica, suprotno propisima, zadržao ove isprave".

"Novi zahtjev upućen je radi poređenja podataka, a da bi se vidjelo da li su, u međuvremenu, preduzete shodne mjere i poništene sve sporne isprave. Dosadašnja praksa ukazuje na neujednačeno postupanje MVP po istim zahtjevima CGO. To nije dobar pristup, a posebno imajući u vidu da nije bilo izmjena propisa relevantnih za odlučivanje, što upućuje na namjeru da neko u MVP želi da skrije ove podatke", kažu iz CGO.

Ova nevladina organizacija poziva MVP i ministra Krivokapića da u duhu transparentnosti objave evidencije diplomatskih i službenih isprava, koje su po Zakonu o putnim ispravama, kako kažu, "dužni posjedovati, ali i redovno ažurirati - što, po svemu sudeći, do sada nije bio slučaj".