Apple odgovorio na Face ID nedoumice

Hoće li iPhone X moći da nas prepozna ukoliko nosimo naočare za sunce?
0 komentar(a)
Apple, iPhone X, Foto: Reuters
Apple, iPhone X, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2017. 15:04h

Novi top model pametnog telefona kompanije Apple ima sigurnosne mjere koje onemogućavaju korišćenje ugrađene funkcije prepoznavanja lica ukoliko su dva tastera sa strane pritisnuta istovremeno, naveo je šef odeljenja za softver Kreg Federigi u odgovoru razvojnom programeru koji mu je poslao pismo puno pitanja o tehnologiji Face ID.

Njihova prepiska otkriva više pojedinosti o tehnologiji koja široj javnosti neće biti dostupna do 3. novembra, a o kojoj se dosad raspravljalo gotovo isključivo samo u Appleu, navodi hrvatski Tportal.

Federigi je tokom predstavljanja imao problema s korišćenjem Face ID-ja jer ga iPhone X isprva nije prepoznao, pa je odbio da odmah otključa ekran. To je navelo mnoge da se zapitaju koliko je ta tehnologija zaista pouzdana.

Ipak, Federigi je u odgovoru naveo kako se na predstavljanju novih modela dogodilo nešto što se pri uobičajenom korišćenju iPhonea X gotovo sigurno neće desiti.

Naime, smartfonom korištenim za prezentaciju rukovao je veliki broj ljudi prije nego što je došao do njega, pa je bio zaključan.

“Nama koji smo mjesecima koristili iPhone X to nije stvaralo probleme”, utvrdio je Federigi.

Ujedno je pokušao da umiri one koji strahuju kako će iPhone X biti lako ukrasti tako što će lopov usmjeriti telefon prema licu vlasnika i potom moći da pristupi svemu što je na uređaju.

Federigi je rekao kako postoje dva načina zaštite. Ako ne gledate direktno mobilni telefon neće se otključati, a i ako pritisnete tastere sa obje strane dok ga predajete, Face ID će biti privremeno isključen.

Hoće li iPhone X moći da nas prepozna ukoliko nosimo naočare za sunce?

Uglavnom da, ali ne u slučaju svakoga, napisao je Federigi.

Naime, većina naočara za sunce propušta dovoljno infracrvenog svjetla kako bi Face ID mogao da prepozna lice, piše Independent.