CUP: Odložiti potpisivanje OKU

Iz CUP navode da su u saznanju "da neuporedivo povoljniji predlog OKU po poslodavce u Hrvatskoj- članici EU i zemlji sa mnogo jačom privredom od naše - nije prošao

2497 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Crnogorsko udruženje poslodavaca ponovo je apelovalo na ministra rada i socijalnog staranja Admira Adrovića da odloži potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Navode da su dodatni razlozi za to netransparentnost postupka, jer kako navode niko nije vidio tekst Ugovora od strane najvećeg dijela privrede, zatim upitan legitimitet predstavnika poslodavaca - Unije poslodavaca CG da u ime privrede potpiše takav ugovor i to da su iz procesa dogovaranja isključeni svi relevantnih i potencijalno zainteresovani subjekti "te upadljiv izostanak javne i stručne rasprave, a radi se o najvažnijem dokumentu kojim se regulišu pitanja zapošljavanja".

Iz CUP navode da su u saznanju "da neuporedivo povoljniji predlog OKU po poslodavce u Hrvatskoj- članici EU i zemlji sa mnogo jačom privredom od naše - nije prošao."

"Tamo ga je glatko odbacila Hrvatska udruga poslodavaca za neuporedivo manje ogrešenja o proceduru donošenja nego što je to urađeno kod nas. Pored toga, primjera radi, tamo je povećanje naknade za rad nedjeljom traženo od 50% (i odbačeno je glatko) kao što je kod nas glatko prihvaćeno 80%. Možete li zamisliti kakvo opterećenje predstavlja 80% za slabu crnogorsku privredu kad je 50% preveliko i neprihvatljivo za hrvatsku privredu. I to nije sve. Osnovni razlog odbacivanja bio je nepoštovanje procedure. Naravno, ne znači da mi moramo raditi sve što i drugi, ali efekat ugledanja priznaćete je snažno utemeljen", navodi se u pismu koje potpisuje Vasilije Kostić.

Ističu da imajući u vidu da se radi o izuzetno važnom pitanju sa potencijalno značajnim uticajem na stvaranje društvene kohezije i harmoničnosti, "koja nam i te kako nedostaje", te sa potencijalno znatnim posljedicama po poslovanje crnogorskih preduzeća - ponovo apeluju na ministra da se uzdrže od potpisivanja dostavljenog predloga i da isti uputi na transparentnu i valjanu proceduru uz učešće svih onih koji treba da učestvuju.

"Jedino takva rasprava može rezultirati dokumentom koji će biti odraz volje svih socijalnih partnera i prihvatljiv za sve. To je ono što čini najmanje Vašu obavezu kao Ministra i kao predsjednika Socijalnog savjeta. Sve manje od toga je djelovanje u korist političkog a na uštrb društveno-ekonomskog interesa CG i promovisanje ekskluzije a ne inkluzije na kojoj insistiraju svi relevantni međunarodni činioci – EU prije svih", zaključuje se.

Bonus video: