HRA: Razrješenje Kadije motivisano željom vlasti da osigura partijsku kontrolu RTCG

Iz HRA najavljuju da će uz podršku Media Legal Defence Initiative iz Londona sjutra podnijeti predstavku Gorana Đurovića Evropskom sudu za ljudska prava, pošto su "Osnovni sud u Podgorici i Ustavni sud Crne Gore propustili da mu obezbijede djelotvornu pravnu zaštitu od nezakonitog razrješenja članstva u Savjetu RTCG"
1 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 06.06.2018. 12:16h

Akcija za ljudska prava podržla je poziv Media centra na protest sjutra, 7. juna ispred javnog servisa RTCG, zbog inicijative za smjenu generalne direktorice RTCG, Andrijane Kadije, dugogodišnje i izrazito profesionalne novinarke televizije Crne Gore, o kojoj sjutra raspravlja Savjet RTCG, navodi se u saopštenju te organizacije.

Oni su poručili da su uvjereni da je inicijativa motivisana željom vlasti da ponovo obezbijedi partijsku kontrolu nad izvještavanjem RTCG i smatraju da građanke i građani dostojanstvenim protestom tome treba da se suprostave.

"Proces preuzimanja kontrole vlasti nad javnim servisom započeo je nezakonitim odlukama Skupštine Crne Gore da smijeni članove Savjeta RTCG, prvo Nikolu Vukčevića u novembru 2017. godine, a zatim Gorana Đurovića u decembru 2017. godine. Razrješenja sa funkcija ovih članova Savjeta, izvršena uprkos sudskom postupku koji je Vukčević pokrenuo protiv odluke ASK koja je poslužila kao osnov za njegovu smjenu, i uprkos upozorenju 111 NVO da osnov za razrješenje Đurovića nije propisan zakonom, HRA je nazvala desantom vlasti na RTCG, koji se sada završava inicijativom za smjenu generalne direktorice", pište u saopštenju HRA.

Iz HRA najavljuju da će uz podršku Media Legal Defence Initiative iz Londona sjutra podnijeti predstavku Gorana Đurovića Evropskom sudu za ljudska prava, pošto su "Osnovni sud u Podgorici i Ustavni sud Crne Gore propustili da mu obezbijede djelotvornu pravnu zaštitu od nezakonitog razrješenja članstva u Savjetu RTCG".

"Predstavkom se traži da taj sud po principu prioriteta utvrdi da je Crna Gora Đuroviću prekršila prava na slobodu izražavanja, djelotvorni pravni lijek i zabranu diskriminacije po osnovu političkog mišljenja. Tvrdimo i da je Vijeće Osnovnog suda u Podgorici, koje je ukinulo privremenu mjeru koju je usvojio sudija Radovan Vlaović i naložio Skupštini da Đurovića vrati na funkciju člana Savjeta, Đuroviću prekršilo i pravo na pravično suđenje i zabranu diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Oni su u zaključku poručili da očekuju da ovaj slučaj privuče odgovarajuću pažnju međunarodne zajednice, s obzirom na zanačaj koji posebno Savjet Evrope, a i EU pridaju očuvanju nezavisnosti javnih servisa radija i televizije.

Bonus video: