Kinezi 2020. šalju misiju na Mars

Kina planira da 2020. godine pošalje svemirsku letjelicu u orbitu Marsa, da je prizemlji i tamo razmjesti "rovere". Sondu će ponijeti raketa-nosač iz svemirskog centra Venčang, na jugu Kine
63 pregleda 0 komentar(a)
Mars, Foto: Shutterstock
Mars, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2017. 08:10h

Kineski program istraživanja planete Mars "uveliko je u toku", a tokom misije, predviđene za 2020. godinu, robotska vozila će sakupljati "podatke o okolini, morfologiji, strukturi tla i atmosferi na Marsu", rekao je danas glavni arhitekta misije Čang Rongćjao.

Rongćjao je na danas otvorenom Međunarodnom forumu za svemirska istraživanja u Pekingu rekao da će prva kineska misija ponijeti na Mars 13 vrsta uređaja, među kojima i šest vozila - "rovera", prenosi Sinhua.

Kina planira da 2020. godine pošalje svemirsku letjelicu u orbitu Marsa, da je prizemlji i tamo razmjesti "rovere". Sondu će ponijeti raketa-nosač iz svemirskog centra Venčang, na jugu Kine.

Dio svemirske letjelice za slijetanje će se odvojiti od nje poslije sedmomjesečnog putovanja i prizemljiti u jednoj niziji na sjevernoj hemisferi Marsa gdje će "roveri" istraživati površinu te planete.

Bonus video: