Povećan broj gorila, ali su još ugrožena vrsta

Broj planinskih gorila i dalje može da se smanji, jer postoje samo dvije male populacije u dva nacionalana parka
222 pregleda 1 komentar(a)
gorila, gorile, Foto: Shutterstock
gorila, gorile, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2018. 15:05h

Međunarodna unija za zaštitu prirode sa sjedištem u Švajcarskoj promijenila je u četvrtak status planinskih gorila iz “ekstremno ugrožene vrste” u “ugroženu vrstu”.

“Budući da se cio svijet suočava sa nestajanjem životinjskih vrsta ovo je veliki uspjeh u zaštiti prirode”, rekla je predsjednica i vodeća naučnica Fondacije “Dajan Fosi” Tara Stoinski.

Ta fondacija je dobila ime po američkoj zoološkinji čiji je rad privukao pažnju međunarodne javnosti na planinske gorile i čiji su memoari bili osnova za film iz 1988. godine “Gorile u magli” sa Sigurni Viver.

Nakon što su planinske gorile bile pred istrebljenjem, njihov broj se polako povećava, prenijela je agencija Asošijeitd pres.

“Poboljšali smo njihovu zaštitu tako što smo obezbijedili životnu sredinu gdje će da se razvijaju i rastu”, rekla je direktorka Međunarodnog programa za zaštitu gorila Ana Behm Masozera.

Ona je dodala da se mora imati u vidu da broj planinskih gorila i dalje može da se smanji, jer postoje samo dvije male populacije u dva nacionalana parka.

Vlasti nekoliko država u kojima se nalaze planinske gorile podržale su dodatnu zaštitu granica nacionalnih parkova unutar kojih nije dozvoljen lov, sječa drva ili asfaltiranje puteva.

Obezbijeđena je i zdravstvena njega tako što je organizovana obuka za veterinare u svim zemljama gdje se nalaze planinske gorile, navodi AP.

Lov u nacionanim parkovima je zabranjen, ali gorile često mogu da upadnu u zamke koje su postavljene za druge zivotinje.

Kada se tako nešto desi, pozivaju se veterinari da im očiste rane.

Kristin Giljardi ovo naziva “ekstremnom zaštitom”.

“Ovo je totalna pobjeda zaštite prirode, a nema ih puno”, dodala je Giljardi.

Planinske gorile žive u gustim i maglovitim šumama u oblasti “uspavanih” vulkana u istočnoj Africi. Njihovo stanište su nacionalni parkovi koji obuhvataju djelove Ugande, Ruande i Demokratske Republike Kongo.

Bonus video: