"Direktor Fonda ne odlučuje o liječenju osiguranih lica"

"Do sada se nije desilo da Fond za zdravstveno osiguranje ne postupi po prijedlozima stručnih tijela vještačenja zdravstvenih ustanova za upućivanje na liječenje van Crne Gore"
54 pregleda 1 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2018. 08:00h

Pominjanje direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, Seada Čirgića u kontekstu slučaja pok. Duška Šiljka iz Podgorice, smatramo krajnje neumjesnim i neprofesionalnim prvenstveno iz razloga što direktor Fonda ne odlučuje o liječenju osiguranih lica Fonda za zdravstveno osiguranje, navodi se u reagovanju Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore na kolumnu "Koliko košta život", autorke Ratke Jovanović Vukotić.

"Liječenje svih osiguranika je u isključivoj nadležnosti zdravstvenih ustanova koje svoju djelatnost obavljaju u skladu sa zakonom. Naime, zdravstvene ustanove odnosno zdravstveni radnici, njihova konzilijarna tijela isključivo su nadležna da predlažu i sprovode postupak liječenja osiguranih lica. Ukoliko iz kadrovskih ili drugih objektivnih razloga, zdravstveni sistem Crne Gore nije u mogućnosti da pruži odgovarajuće liječenje, obaveza je zdravstvenih radnika da shodno propisanoj proceduri predlažu dalji način liječenja, a u sklopu toga i upućivanje na liječenje van Crne Gore", piše u reagovanju.

Dodaje se da se do sada se nije desilo da Fond za zdravstveno osiguranje ne postupi po prijedlozima stručnih tijela vještačenja zdravstvenih ustanova za upućivanje na liječenje van Crne Gore.

"Ukazujemo da se budžetom Fonda za zdravstveno osiguranje uvijek obezbijede potrebna sredstva za finansiranje troškova liječenja svih osiguranika koji su prošli zakonom utvrđenu procedure za upućivanje na liječenje van Crne Gore, o čemu je u više navrata, direktor Fonda to saopštavao medijima. Još jednom ukazujemo da upućivanje na liječenje van Crne Gore vrši Komisija Fonda za upućivanje u inostranstvo isključivo na prijedlog konzilijuma doktora Kliničkog centra Crne Gore i da troškove takvih liječenja u cijelosti finansira Fond za zdravstveno osiguranje. Obzirom da je Fond finansijska institucija čija je isključiva nadležnost da obezbjeđuje i usmjerava sredstva za ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja, te da se ista realizuju u skladu sa važećim propisima, to direktor Fonda nema diskreciono pravo da odlučuje o pojedinačnim zahtjevima za odobravanje liječenja niti ovlašćenja da odobrava finansijske pomoći po pojedinačnim zahtjevima", zaključuje se u reagovanju Fonda.

Bonus video: