Facebook gasi stotine hiljada aplikacija koje nisu zadovoljile standarde

Na jučerašnjem blogu Ime Archibong, glavna odgovorna osoba za postroženje standarda nakon skandala koji je uticao na 87 miliona Facebookovih korisnika, napisao je kako kompanija neće popustiti na putu ka 'boljoj zaštiti korisničkih informacija na Facebooku'
1 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.08.2018. 14:06h

Facebook briše stotine hiljada aplikacija koje nisu udovoljile novim standardima koje je tvrtka postavila nakon skandala s Cambridge Analyticom, piše Business Insider.

Na jučerašnjem blogu Ime Archibong, glavna odgovorna osoba za postroženje standarda nakon skandala koji je uticao na 87 miliona Facebookovih korisnika, napisao je kako kompanija neće popustiti na putu ka 'boljoj zaštiti korisničkih informacija na Facebooku'.

Archibong kaže da će stotine hiljada neaktivnih aplikacija koje nisu prošle provjeru do 1. avgusta biti izbrisane sa Facebookove platforme koja developerima omogućava uvid u informacije o korisnicima.

Takođe pozivaju programere aktivnih aplikacija da prođu provjeru što je prije moguće, a Facebook će takođe sam započeti inspekciju nad svim aplikacijama. Dio procesa je i potpisivanje 'dodatnih uslova ugovora', strožih pravila o korištenju informacija sa profila korisnika.

Ovakva praksa pokazuje da je Facebook svjestan važnosti strože zaštite, ali da istovremeno ne želi izgubiti profitabilne proizvode, prenosi tportal.

Bonus video: