Novo zaduženje zbog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Opština Bijelo Polje planira da uzme 2,5 miliona eura za nastavak radova na postrojenju

1678 pregleda 42 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Opština
Foto: Opština

Opština Bijelo Polje dodatno će se zadužiti 2,5 miliona eura zbog sprovođenja tenderskih procedura za projektovanje i izgradnju prve faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Radi se o dugoročnom kreditu kod Evropske investicione banke (EIB), a na osnovu zaključka Vlade iz februara ove godine.

O predlogu te odluke se danas raspravlja ns jednici lokalnog parlamenta.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz Opštine, do sada je završeno projektovanje i izgradnja glavnog gradskog kanalizacionog kolektora u dužini od šest kilometara, sa tri pumpna postrojenja.

”Opština je u saradnji sa Vladom i resornim ministarstvima za ovaj projekat obezbijedila sredstva preko IPA projekta, odnosno Delegacije EU u uznosu od 3,1 milion eura. Taj posao je završen 2020, kada je izdata upotrebna dozvola za tu fazu projekta”, naveli su iz Opštine.

Ukupna procijenjena investicija za prvu fazu iznosi oko 8,5 miliona eura.

”Opština je do sada sa nadležnim ministarstvima obezbijedila tri miliona grant novčanih sredstava i tri miliona kreditnog zaduženja kod Evropske investicione banke. Zbog poremećaja na tržištu, cijena građevinskog materijala i usluga u prethodnoj godini, kako se ne bi ugrozio tenderski proces za projektovanje i izgradnju postrojenja, potrebno je da se Opština zaduži još 2, 5 miliona eura kod EIB, uz saglasnost SO BIjelo Polje, Ministarstva finansija i Vlade”, piše u odgvoru “Vijestima”.

Kako je navedeno u odluci o zaduživanju, sredstva će “biti iskorišćena za finansiranje troškova projektovanja i izvođenja radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - Prve faze u Bijelom Polju, i po potrebi za finansiranje troškova revizije glavnih projekata i nadzora nad izvođenjem radova”.

Uslovi kredita (rok vraćanja, kamatna stopa, sredstva za obezbjeđivanje kredita i dr.) biće utvrđeni ugovorom o prenosu kreditnih sredstava koja su obezbijeđena iz aranžmana zaključenog između Vlade i EIB, koji će biti sklopljen između Opštine, ministarstava finansija i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i DOO “Project-Consulting” - Podgorica (PROCON).

”Projekat izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedan je od najznačajnih komunalnih projekata i najznačajniji ekološki projekat. Vlada je 15. februara razmotrila Informaciju o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava obezbijeđenih po osnovu Okvirnog ugovora “Vodosnabdijevanje i otpadne vode u Crnoj Gori” i pratećih finansijskih ugovora sa EIB, namijenjenih za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda i unapređenje sistema za vodosnabdijevanje u crnogorskim opštinama”, piše u obrazloženju odluke.

Podsjećaju da se u opštini realizuje projekat Izgradnja postrojenja, za čije finansiranje su obezbijeđenja donatorska sredstva Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) u iznosu od 2.993.000 eura.

”Ugovor o grantu je zaključen 24. 12. 2019. godine između države koju je predstavljalo tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opštine i EIB”, navedeno je u obrazloženju koje potpisuje Sekretarijat za finansije.

SO je na sjednici u martu 2015. donijela odluku o kreditnom zaduženju kod EIB u iznosu od 447.830 eura za finansiranje troškova revizije glavnih projekata i nadzora nad izvođenjem radova prve faze na izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, da bi 8. juna 2018. godine donijela Odluku o kreditnom zaduženju kod EIB od 2.849.170 eura.

Na osnovu donesenih odluka o kreditnom zaduženju, Opština je sa resornim ministarstvima i PROCON-om zaključila 2016. i 2019. dva ugovora o prenosu kreditnih sredstava koja su obezbijeđena iz aranžmana zaključenog između Vlade i EIB u ukupnom iznosu od 3.297.000,00 eura, od čega je za projekat postrojenja dostupno 3.052.800 eura.

”Kako je u međuvremenu došlo do značajnog rasta cijena na tržištu, procijenjeno je da je neophodno obezbijediti dodatna kreditna sredstva za realizaciju ovog projekta, u cilju smanjenja rizika tokom predstojećeg tenderskog postupka”, navode u Sekretarijatu za finansije.

Bonus video: