Maturanti i famozna nula: I prosvjeta i roditelji pali na ispitu

Sagovornici tvrde da su učenici koristili mobilne telefone, da su poruke razmjenjivali na grupi đaka platforme Vajber, da oni, koji su polagali u istim učionicama imaju iste greške na testu, ali i iste tačne odgovore

27679 pregleda 390 reakcija 68 komentar(a)
Roditelji juče kod Vojinovića, Foto: Ministarstvo prosvjete
Roditelji juče kod Vojinovića, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar nesporno su utvrdili da je više stotina đaka varalo tokom polaganja eksternog maturskog ispita crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više nezvaničnih izvora u obrazovnom sektoru.

Sagovornici tvrde i da su učenici koristili mobilne telefone, da su poruke razmjenjivali na grupi đaka platforme Vajber, da oni, koji su polagali u istim učionicama imaju iste greške na testu, ali i iste tačne odgovore. Ti učenici su bili u istoj učionici tokom ispita. Prema nezvaničnim informacijama, najviše ovakvih testova stiglo je iz škola sa sjevera.

Pojedinim grupama učenika u centralnom dijelu Crne Gore, problem su napravili i nastavnici - test administratori, koji su izlazili iz okvira svojih nadležnosti i obaveza i đacima sugerisali da isprave odgovor, što je većina učenika i učinila. To ih je koštalo ispita.

Svi ovi đaci dobili su 0 poena, a prema informacijama od juče ujutro, trebalo je da u avgustu polažu popravni ispit.

Ta odluka je sinoć preispitivana, a Ispitnom centru je sugerisano da njihovi ocjenjivači ponovo pregledaju testove od 11. aprila, pa bi uskoro trebalo da budu poznati novi rezultati.

Na ovakav potez ministar prosvjete Miomir Vojinović odlučio se nakon razgovora sa predstavnicima đaka i roditelja juče popodne.

Više od stotinu njih je dan provelo pred zgradom i u holu Ministarstva, objašnjavajući i novinarima da se resor prosvjete navodno “igra sa budućnošću njihove djece”.

“Ovdje smo u Ispitnom centru radi podrške našoj djeci, pozivamo sve roditelje i djecu da uđu unutra, pozivamo ministra Vojinovića koji je uzeo u ruke budućnost naše djece. Nećemo napustiti Ispitni centar dok nam se ministar ne obrati”, rekla je Slađana Knežević, predstavnica roditelja učenika gimnazije sa Žabljaka.

Ona je dodala da prema informacijama koje đaci nezvanično imaju, 533 učenika su dobila 0 bodova na testu iz CSBH.

“Niko ih nije opominjao tokom ispita. Telefoni su im oduzeti prije početka ispita. Crna Gora je juče doživjela najveće poniženje jer je ugrožen obrazovni sistem, i generaciji 2004. su oduzeti snovi”, tvrdi Kneževićeva.

Dogovor roditelja i ministra ozvaničio je sinoć generalni direktor Direktorata za opšte srednje i stručno obrazovanje i cjeloživotno učenje Slobodan Savović.

“Preporučuje se Ispitnom centru da komisija za ocjenjivanje testova iz Crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti, ponovo vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta”, kazao je Savović u obraćanju medijima.

Eksterni maturski ispit iz CSBH održan je 11. aprila a svi maturanti su radili isti test, istog dana, u isto vrijeme.

Prema ranijem pisanju medija bili su organizovani i u Vajber grupu “Druženje”, na kojoj su dijelili pitanja i odgovore. Skrinšotovi njihovog dopisivanja tokom ispita “procurili” su ranije u javnost.

Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete morali su ove godine za drugi datum odložiti i eksterno testiranje iz matematike za polumaturante jer je test stigao do đaka prije početka te provjere znanja.

Osnovno državno tužilaštvo u Rožajama, po prijavi Ispitnog centra i Ministarstva, provjerava kako se to dogodilo.

Bonus video: